Λοιμωξιολόγος στο Diamond Princess: «Ποτέ δε φοβήθηκα περισσότερο!»

Είχε αντιμετωπίσει Ebola και Sars

Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου αποχωρούν από το «μολυσμένο» πλοίο / Reuters

Τον «τρόμο» έζησε ο Ιάπωνας λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα και αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού σε όσους θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι μέχρι την Παρασκευή. 

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, κατήγγειλε τη «χαώδη κατάσταση» που επικρατεί στη διαχείριση της κρίσης του Covid-19 πάνω στο πλοίο. 

Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο. Εκφράζοντας έναν φόβο που δεν είχε ξαναζήσει, διατύπωσε μια σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία.

«Αυτό το πλοίο είναι τελείως κατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί» είπε ο ίδιος.

«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Έμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για τη χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars. Ποτέ δε φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δήλωσε στα αγγλικά σε βίντεο. «Στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός» συνέχισε.

Κορωνοϊός: Νεκρός ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της Ουχάν

Ο επιστήμονας τρομοκρατήθηκε τόσο που τέθηκε μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών φοβούμενος ότι θα μολύνει την οικογένειά του.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θυμάτων του φονικού ιού έχει ξεπεράσει τους 2.000 ενώ πληθαίνουν και τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Κίνα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top