Προκλητικό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ: «Έτοιμο για Κρήτη το Oruc Reis»

Θα πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης

orus reic

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, όσον αφορά στις αξιώσεις της στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι το «Orus Reic» ετοιμάζεται για… Κρήτη. 

Τσαβούσογλου: «Η μειονότητα της Θράκης είναι τουρκική και θα παραμείνει»

Όπως μεταδίδει το Sigmalive, το δημοσίευμα αναφέρει πως στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης η πρώτη αποστολή του «Orus Reic» θα είναι το τεμάχιο 15, κάτω από την Κρήτη, κι ένα τεμάχιο, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνει «υπό ελληνική κατοχή».

Αυτό θα γίνει όταν δημοσιοποιηθούν στον ΟΗΕ οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη και, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του έτους. 

Σε αναμονή η Αθήνα: Ο ΟΗΕ αναρτά τις συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης

«Η Τουρκία δηλώνει πλέον ανοιχτά την πρόθεσή της για έρευνες και γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης», σημειώνει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ» στο σημερινό φύλλο της.

Προκαλεί ο Ακάρ:«Παράνομη η στατιωτικοποίηση 16 νησιών κι ο εναέριος χώρος»

«Ήδη η Ελλάδα από το 2011 εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη ανακοίνωσε “μονομερείς” σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Το 2014 η Ελλάδα διακήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο τεμαχίων, του τεμαχίου 15 και 20 που βρίσκονται κάτω από την Κρήτη. Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Υποστηρίζει επίσης ότι με την ανάρτηση στα Ηνωμένη Έθνη των συντεταγμένων των δυτικών συνόρων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών, δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, το σχέδιο να περάσει ο αγωγός EastMed από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Κρήτης «θα καταλήξει στα σκουπίδια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top