Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι «έριξαν» το αεροπλάνο

Είχαν πληροφορίες ότι μετέφερε υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της συντριβής αεροσκάφους στο Αφγανιστάν με 83 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι το έριξαν εκείνοι επειδή ανήκε στον αμερικανικό στρατό και μετέφερε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, όλοι οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA, σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροσκάφος «πετούσε σε αποστολή παρακολούθησης» και ο τύπος του ανταποκρίνεται σε αυτόν που χρησιμοποιούνται στη χώρα από την αμερικανική πολεμική αεροπορία για αποστολές ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Τι αναφέρουν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους το αεροσκάφος ήταν ένα ήταν ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο. Ωστόσο, το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την συντριβή.

 

 

Οι πρώτες ανακοινώσεις είχαν δείξει κρατικό επιβατικό αεροσκάφος

Οι πρώτες πληροφορίες είχαν δείξει ότι πρόκειται για επιβατικό αεροπλάνο της «Ariana Afghan Airlines», με τον διευθύνοντα σύμβουλο να αρνείται την πληροφορία. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «Υπήρξε συντριβή αεροσκάφους, αλλά αυτό δεν ανήκει στην Ariana, διότι οι δύο πτήσεις της από την Χεράτ στην Καμπούλ και από την Χεράτ στο Δελχί είναι ασφαλείς».

Η αφγανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ACAA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει καταγραφεί η συντριβή κανενός πολιτικού αεροσκάφους».

Πολλά ήταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που μετεδώσαν ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη ήταν της κρατικής αεροπορικής εταιρείας «Ariana Afghan Airlines».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι

Επικίνδυνη η περιοχή της πτώσης λόγω Ταλιμπάν

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Γκάζνι ανακοίνωσε ότι «η περιοχή δεν είναι ασφαλής» εξαιτίας της παρουσίας ανταρτών και δήλωσε ότι πρόκειται για επιβατικό αεροπλάνο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας «Arian Afghan Airlines».

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Ντεχ Γιάκ, ανατολικά της πόλης Γκάζνι. Με εξαίρεση τις πόλεις, η επαρχία αυτή ελέγχεται από τους Ταλιμπάν κάτι που περιπλέκει ιδιαίτερα την αποστολή σωστικών συνεργείων και ερευνητών. 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι αντάρτες «αναζητούν πληροφορίες» για το δυστύχημα. 

Η «Arian Afghan Airlines» (AAN), που περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της Ε.Ε, συχνά δανείζει τα αεροσκάφη της στον αφγανικό στρατό για τη μεταφορά στρατιωτών. 

Εκτός από την ΑΑΝ το Αφγανιστάν διαθέτει μία ακόμη αεροπορική εταιρεία, την ιδιωτική «Kam Air», η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο της Ε.Ε. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top