ΗΠΑ: Να παραταθεί η εκεχειρία στη Λιβύη και ν’αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις

Αναγκάζουν μετανάστες να πολεμήσουν στη Λιβύη,υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία

Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ζητήσει στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του State Department. 

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Χαφτάρ με Μητσοτάκη

«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα:

1): τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη

2): την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και

3): μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. 

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του State Department γνωστοποίησε πως: «Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ!

Λιβύη: Αναγκάζουν μετανάστες να πολεμήσουν

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη σύρραξη στη Λιβύη αναγκάζουν μετανάστες να πολεμούν στις τάξεις τους, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). 

«Έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης και τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν εκεί επ’ αόριστον ή να πάνε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο, ο Βενσάν Κοσετέλ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη. Ο Κοσετέλ δεν ήταν σε θέση να πει σε πόσους μετανάστες έγινε η «προσφορά» αυτή.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι προσπάθειες στρατολόγησης είχαν στόχο κυρίως Σουδανούς», ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος. 

«Υποθέτουμε διότι μπορούν να μιλήσουν αραβικά. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τους στρατολογήσουν», συνέχισε.  Αν το αποφασίσουν, τους δίνεται μια στολή, ένα τουφέκι και οδηγούνται αμέσως στο μέτωπο του αστικού ανταρτοπολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία -ένας από τους ελάχιστους διεθνείς οργανισμούς που συνεχίζουν να είναι παρόντες στη Λιβύη - εξασφαλίζει ενίοτε πρόσβαση σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Για λόγους ασφαλείας, έχει μειώσει το προσωπικό της στη λιβυκή επικράτεια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top