Τουρκία: Στέλνει στρατό στη Λιβύη και ερευνητικό πλοίο στη Μεσόγειο

Οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν νότια του Καστελόριζου

Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξιν της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.

Θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Βερολίνου ο Χαφτάρ

Από την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης. «Στέλνουμε τον στρατό μας στη Λιβύη για να κρατηθεί όρθια η νόμιμη κυβέρνησή της και να διασφαλιστεί η σταθερότητα» ανέφερε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα που είναι πιστά στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Απειλές Ερντογάν σε Χαφτάρ: «Θα του δώσουμε το μάθημα που του αξίζει»

Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο νότια του Καστελόριζου

Το 2020 η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στέλνοντας το συντομότερο το ερευνητικό της πλοίο «Oruc Reis» στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τη Λιβύη, όπως δήλωσε Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ομιλία του κατά την οποία αξιολόγησε το έτος 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διεξάγουν δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων με μια διπλωματία, η οποία θα διασφαλίσει τόσο την ειρήνη όσο και την ευημερία.

«Δεν επιτρέψαμε τις προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ότι το 2019 τα γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούς» συνέχισαν τις δραστηριότητες τους στην Τουρκία και πως την ασφάλειά τους διασφαλίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα πιστεύω ότι θα πάρουμε καλά νέα από αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε.

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος πρέοδρος είπε ότι «προσπήθησαν να υλοποιήσουν ένα σενάριο που είχε στόχο τη φυλάκιση της χώρας μας στα δικά της σύνορα στη Μεσόγειο. Χαλάσαμε και αυτό το παιχνίδι, πρώτα με συμφωνία που κάναμε με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και μετά με την Λιβύη».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top