Η Βουλή της Λιβύης ακυρώνει τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς σήμερα το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε για την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν για την «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη, αναφέρει το Al Arabiya.

Tο egypttoday αναφέρει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος κάλεσε όλους τους Λίβυους να πάρουν τα όπλα ως απάντηση σε ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, η τουρκική βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο που έδινε το πράσινο φως στον Ερντογάν να αναπτύξει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια, καθώς η πρώτη προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ.

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Reuters τότε επισήμανε πως αυτή η συμφωνία μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και πώς η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top