Νίκη της Airbnb στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ενάντια στους Γάλλους ξενοδόχους

Απόφαση σταθμός: «Δεν είναι μεσιτική υπηρεσία»

Μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της Airbnb έλαβε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), καθώς έκρινε ότι η διάσημη αμερικανική πλατφόρμα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων δεν είναι μεσιτική υπηρεσία, άρα δε χρειάζεται άδεια μεσίτη προκειμένου να λειτουργεί στη Γαλλία.

Αφορμή είχε σταθεί η προσφυγή της γαλλικής τουριστικής ένωσης στη Δικαιοσύνη σε βάρος της Airbnb. Μάλιστα είχαν απαγγελθεί και κατηγορίες από τον εισαγγελέα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία υποστήριζε πως ήταν προστατευμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «ηλεκτρονικό εμπόριο».
Κρίνοντας την υπόθεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η εταιρεία Airbnb δε χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους που διέπουν την κτηματαγορά, καθώς είναι μία online υπηρεσία κρατήσεων και όχι μεσίτες ακινήτων.

Το σκεπτικό των δικαστών αναφέρει ότι η Γαλλία δεν είχε ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή επιτροπή για τη σχετική της απόφαση, όπως προβλέπεται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Προσθέτει μάλιστα πως η υπηρεσία που παρέχει η Airbnb πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» εμπίπτουσα στην οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριo και δεν είναι σε καμία περίπτωση «μεσιτική» υπηρεσία. 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως:

  • Η πλατφόρμα του Airbnb δεν είναι απλά μία βοηθητική πλατφόρμα ή επιπρόσθετη υπηρεσία που «οδηγεί» σε μία ευρύτερη κτηματομεσιτική επιχείρηση.
  • Οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν τα σπίτια προς ενοικίαση και μέσω άλλων καναλιών
  • Η Airbnb δε ρυθμίζει ή βάζει πλαφόν στο ενοίκιο που χρεώνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών τους ενοικιαστές.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι' αυτή την απόφαση και θέλουμε να προχωρήσουμε συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με τις πόλεις πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες που επιτρέπουν στις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες να γίνονται παράγοντες ενός βιώσιμου τουρισμού», αντέδρασε η Airbnb με δήλωσή της που μεταδόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top