Ημέρα των Ευχαριστιών: Η μεγάλη γιορτή των Αμερικανών

Πώς ξεκίνησε και τι συμβολίζει;

Ημέρα των Ευχαριστιών

Η Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστή και ως Thanksgiving, είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η οποία ανοίγει την εορταστική περίοδο που ολοκληρώνεται την Πρωτοχρονιά.

H Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και προηγείται της τέταρτης Παρασκευής του μήνα που είναι καθιερωμένη από το 1932 ως Black Friday.

Στις ΗΠΑ ο εορτασμός της «Ημέρας των Ευχαριστιών» καθιερώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1619 όταν Άγγλοι άποικοι έφτασαν στο Μπέρκλεϊ Χάντρεντ στη Βιρτζίνια και αποφάσισαν να γιορτάζουν κάθε χρόνο τον ασφαλή ερχομό τους.

Η γιορτή αποκαλείται και «Ημέρα της Γαλοπούλας», η οποία έχει την τιμητική της την ημέρα εκείνη.

Στις ΗΠΑ η γιορτή των Ευχαριστιών δεν συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις ούτε έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Η γιορτή στηρίζεται στα αγροτικά φεστιβάλ που διοργάνωναν πολλοί λαοί από την αρχαιότητα.

Την ημέρα εκείνη, κάθε Αμερικανός καταναλώνει περίπου 4.500 θερμίδες. Στο μενού υπάρχει η γαλοπούλα και ακολουθεί η γέμιση, με την πιο παραδοσιακή να γίνεται με βάση το ψωμί και μυρωδικά. 

Να τι δεν ήξερες για την «Ημέρα των Ευχαριστιών»:

Οι πρώτοι Άγγλοι στην Αμερική δεν έτρωγαν την καθιερωμένη γαλοπούλα, αλλά ψητά περιστέρια. Πλέον, περίπου 250 εκατ. γαλοπούλες εκτρέφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για το τραπέζι της «Ημέρας των Ευχαριστιών», με τους Καλιφορνέζους να βρίσκονται στην πρώτη θέση κατανάλωσης.

Το διάσημο τραγούδι «Jingle Bells» είχε γραφτεί για να ψάλλεται στο «Thanksgiving». Η «Ημέρα των Ευχαριστιών» καθιερώθηκε ως αργία από τον Αβραάμ Λίνκολν, ενώ ο Τόμας Τζέφερσον την είχε χαρακτηρίσει ως την πιο ανόητη ιδέα που είχε ποτέ κανείς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top