Τζον Γεωργελάς: Ο Κρητικός που παραλίγο να γίνει αρχηγός του ISIS

Γεννήθηκε στο Τέξας, αλλά ασπάστηκε τη ζωή και τη φιλοσοφία των τζιχαντιστώ

Ο Τζον Γεωργελάς

Γεννήθηκε το 1983 στο Τέξας, έχει καταγωγή από την Κρήτη και φέρεται να ήταν ένας από τους πιθανότερους διαδόχους του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Πρόκειται για τον Τζον Γεωργελά ή Ιωάννη Γεωργιλάκη, ο οποίος ονομάζεται στα αραβικά Γιαχία Άμπου Χασάν και έχει το ψευδώνυμο «Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ» ως τζιχαντιστής.

Παιδί μιας συντηρητικής οικογένειας Ελλήνων με ρίζες από την Κρήτη, ο Τζον Γεωργελάς είχε γαλουχηθεί με στρατιωτική πειθαρχία. Ο πατέρας του Τίμοθι ήταν γιατρός και απόφοιτος της φημισμένης στρατιωτικής Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Atlantic το 2017, ο Γεωργελάς ή Αμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου των τζιχαντιστών μετά τον θάνατο του Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Εξάλλου, μία από τις τακτικές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήταν να ανακοινώνει ή να παραδέχεται ψεύτικους θανάτους στελεχών του και να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό πολεμικό ψευδώνυμο.

Από τον Χριστιανισμό στον… τζιχαντισμό

Όπως τον περιγράφει ο φίλος του από τα παιδικά χρόνια και συμμαθητής του στο γυμνάσιο της Ακαδημίας Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς , Νταν Τοπάκας, «ήταν χαρούμενος, κοινωνικός, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια, αλλά πειραματίστηκε και με τα ναρκωτικά. Του άρεσε πολύ ο Μπομπ Μάρλεϊ».

Ο Γεωργελάς είχε βαθιά ριζωμένες μέσα του τις διδαχές του χριστιανισμού, ωστόσο μκετά από ένα ταξίδι στην Τουρκία, μυήθηκε στον τζιχαντισμό, από μία ομάδα Βρετανών μουσουλμάνων.

Λίγο μετά γνώρισε τη Βρετανίδα Τάνια Τσάουντρι με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, με την οποία μοιραζόταν τις ίδιες ακραίες πεποιθήσεις για τον ιερό αγώνα ή αλλιώς τζιχάντ, που είχε κηρύξει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στη Δύση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top