Συρία: Τουρκικά πυρά σε φυλάκιο των ΗΠΑ - Προειδοποιεί το Πεντάγωνο

«Ο Αμερικανικός στρατός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα»

Δείτε στο video του Reuters εικόνες από τις αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων στη Συρία

Από πυρά του πυροβολικού των Τούρκων κινδύνευσαν χθες Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία.

Όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο, σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ, καθώς ακόμα δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι.

Εισβολή στη Συρία: Σπαρακτικές εικόνες -Μικρά παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

Από τα πυρά δεν τραυματίστηκαν στελέχη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του απάντησε πως έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

Συρία: Η Τουρκία βομβάρδισε κατά λάθος αμερικανικά στρατεύματα

Αυστηρή προειδοποίηση από το Πεντάγωνο

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα οι αμερικανοί στρατιωτικοί να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Πέντε τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή μετά από επίθεση των Τούρκων

Toυρκική εισβολή στη Συρία: Γιατί ο Ερντογάν πολεμά τους Κούρδους

Δεν πτοείται ο Ερντογάν

Αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση στη Συρία παρά τη διεθνή κατακραυγή είναι ο Ερντογάν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η «Πηγή Ειρήνης» δεν πρόκειται να σταματήσει.

Παρά τις νέες απειλές της Αμερικής στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος διαμηνύει: «Τώρα, απειλές έρχονται από αριστερά και δεξιά και μας λένε να σταματήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

Συρία: Οι «Beatles του ISIS» και ο φόβος για αναγέννηση των Τζιχαντιστών

Κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ 

Όπως έγινε γνωστό, μπορεί η Αμερική να ήταν αυτή που έδωσε το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη Συρία, ωστόσο πλέον ετοιμάζεται για «νέες, πολύ σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να ετοιμαστούν αυτές οι κυρώσεις που «μπορούν να εξουδετερώσουν την τουρκική οικονομία αν καταστεί αναγκαίο».

Η Άγκυρα πάντως δεν πτοείται παρά τις προειδοποιήσεις και ανταπαντά: «Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα δώσουμε ισχυρή απάντηση σε οποιοδήποτε βήμα». Αυτά ήταν τα λόγια του Χαμί Ακσόι, εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθκε για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις λόγω της επιχείρησης στη Συρία.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι «ξεριζώθηκαν»

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη Συρία είναι απελπιστική. Περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα βορειοανατολικά της χώρας. Όλο και περισσότεροι μετά την έναρξη της επιχείρησης μένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό αντίκτυπο που είναι ήδη αισθητός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top