Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση του Κόντε

Τέλος στην περίοδο πολιτικής αστάθειας

Βίντεο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας

Οι Ιταλοί βουλευτές έδωσαν με μεγάλη πλειοψηφία ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, βάζοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, που προκάλεσε ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Στις 20 Αυγούστου, ο Κόντε παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, όταν ο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας του Βορρά, έκανε πρόταση μομφής εναντίον της ίδιας του της κυβέρνησης, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές και να βγει νικητής. Το κόμμα όμως του Κόντε, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατάφερε να συμμαχήσει με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τον αριστερό σχηματισμό Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU), να πετύχει έτσι πλειοψηφία στη βουλή και να παραμείνει ο Κόντε πρωθυπουργός.

Η συγκυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων (που ιδρύθηκε από έναν κωμικό, τον Μπέπε Γκρίλο, το 2009 ως οικολογικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα) και της Λέγκας είχε χαρακτηριστεί από τους New York Times και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica ως η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση της σύγχρονης Ευρώπης. Η Λέγκα συνεχίζει να έρχεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, παρόλο που έχασε κάποιους ψηφοφόρους μετά την τελευταία της αυτή κίνηση.

Ιταλία: Μέχρι την Τετάρτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης... αλλιώς εκλογές!

Ιταλία: Ορκίστηκε η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε

Στην Ιταλική βουλή, από τους 606 βουλευτές, 343 ψήφισαν υπέρ της νέας κυβέρνησης, ενώ 263 ψήφισαν κατά και 3 απείχαν.

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, πριν την ψηφοφορία, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του υποσχόμενος μια «νέα εποχή μεταρρυθμίσεων» στην Ιταλία, εκτιμώντας πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει στις χώρες-μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top