Ιταλία: Μέχρι την Τετάρτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης... αλλιώς εκλογές!

Κίνημα Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικό Κόμμα συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις

o Τζουζέπε Κόντε στο Βατικανό

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες ότι αναμένει να έχει οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία και να παρουσιαστεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησής του το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη. To Σαββατοκύριακο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερό) συνέχισαν τις εντατικές διαπραγματεύσεις τους για να διαμορφώσουν τη νέα ατζέντα και να μοιράσουν τους υπουργικούς θώκους.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα έδωσε στον Κόντε την Πέμπτη εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά την απόφαση που πήρε ο Ματέο Σαλβίνι να αποσύρει το κόμμα του -τη Λέγκα- από τον συνασπισμό που κυβέρνησε την Ιταλία τους τελευταίους 14 μήνες με τον προφανή σκοπό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Εάν δεν επισφραγιστεί η συμφωνία εντός της εβδομάδα, ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το ιταλικό κοινοβούλιο και να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Yπενθυμίζεται ότι γύρω στα τέλη Αυγούστου,ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε,  ανακοίνωσε την παραίτησή του, μόλις 14 μήνες μετά τον σχηματισμό της, καθώς αν ο πρωθυπουργός δεν παραιτείτο, η Λέγκα θα κατέθετε πρόταση μομφής. Τις εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού της Λέγκας, να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, με πρόφαση τη διαφωνία για ένα project υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης και θέλοντας στην πραγματικότητα να εκμεταλλευθεί την άνοδο των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις. 

Παραιτήθηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός

Ωστόσο, η παραίτηση του Πρωθυπουργού δε θα προκαλούσε αυτόματα εκλογές. Στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα εναπόκειται να αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Αν υπάρξει εναλλακτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Ματαρέλα θα μπορούσε να αποφασίσει τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης χωρίς νέες εκλογές. Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να επιλέξει μια προσωρινή κυβέρνηση και να περάσει την κρίσιμη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, εάν η πλειοψηφία των νομοθέτων είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει αυτή την επιλογή.

Σε μια ένδειξη πως η συμφωνία για το πρόγραμμα είναι πολύ κοντά, το M5S ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ πως τα μέλη του θα κληθούν την Τρίτη, από τις 10:00 ως τις 19:00 (ώρες Ελλάδας) να δώσουν πράσινο φως στη συμμαχία με το PD μέσω Διαδικτύου. Το M5S, μιλώντας περί προδοσίας του Σαλβίνι και για να αποφύγει την εκ νέου καταφυγή στην κάλπη, δέχθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με το PD, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης, έπειτα από σειρά οδυνηρών εκλογικών ηττών.
 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top