Σούπερ Μαύρη Σελήνη: Το φαινόμενο που θα καθηλώσει απόψε την Ευρώπη

Θα πλησιάσει πολύ κοντά στον πλανήτη

μαύρη Σελήνη

Το βράδυ της Παρασκευής, η νέα μαύρη σούπερ σελήνη θα πλησιάσει πολύ κοντά στον πλανήτη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μοναδικό θέαμα για τους κατοίκους της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. 

Το ίδιο σεληνιακό φαινόμενο συνέβη στις 31 Ιουλίου στη Βόρεια Αμερική. 

Η νέα σελήνη είναι η πρώτη σεληνιακή φάση, όταν ο ήλιος και το φεγγάρι είναι ευθυγραμμισμένα και ο ήλιος και η Γη βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του φεγγαριού. Ο Αύγουστος είχε την 1η Αυγούστου νέα σελήνη και θα έχει και σήμερα. 

Τα νέα φεγγάρια ανυψώνονται και κινούνται ταυτόχρονα με τον ήλιο, φέρνοντάς τα πολύ κοντά στην αντανάκλασή του. Μετά όμως από το φαινόμενο αυτό, το φεγγάρι γίνεται ξανά ορατό την επόμενη ημέρα.

Τι είναι η μαύρη σελήνη;

Αν και δεν υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός ορισμός, πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη εμφάνιση νέου φεγγαριού μέσα σε ένα μήνα. Το φαινόμενο θα λάβει χώρα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, χωρίς όμως να είναι ορατό με γυμνό μάτι. 

Η μαύρη σελήνη αναφέρεται επίσης σε μήνα που δεν έχει νέα φεγγάρια. Αυτό συμβαίνει κάθε 19 χρόνια και μπορεί να γίνει μόνο τον Φεβρουάριο, επειδή έχει λιγότερες μέρες από έναν σεληνιακό μήνα.

Τι είναι η σούπερ σελήνη;

Το όνομα «σούπερ σελήνη» περιγράφει συνήθως ένα φεγγάρι που εμφανίζεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο τον ουρανό. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει όταν η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο προς τη Γη κατά την ελλειπτική τροχιά του.

Εξαιτίας του φαινομένου αυτού, προβλέπονται μεγάλες παλίρροιες, ενώ τα νερά του ποταμού Severn στη Βρετανία θα κινηθούν ανάποδα. Τόσο το φεγγάρι όσο και ο ήλιος επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος των παλιρροιών, ιδαίτερα όταν βρίσκοντα από την ίδια πλευρά της Γης.  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top