Το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αργεντινή

Καταρρέει το πέσο βαθαίνει η κρίση

Δεκαοκτώ χρόνια πέρασαν από το «κίνημα της κατσαρόλας», που σημάδεψε τις ογκώδεις δηλώσεις των κατοιίκων της Αργεντινής κατά την περίοδο της χρεοκοπίας το 2001 και σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στα πρόθυρα νέας οικονομικής κατάρρευσης.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την αναδιάταξη της οφειλής της προς τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό, ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντός των ορίων της δανειακής σύμβασης που συνήφθη, με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. 

«Η Αργεντινή πρότεινε στο ΔΝΤ να αρχίσουμε έναν διάλογο για την αναδιάταξη του χρέους.Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η σταθερότητα του πέσο», επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λακούνσα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το κλίμα έντονης νευρικότητας στις αγορές συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί μοιάζουν να προεξοφλούν στάση πληρωμών. Βάσει της συμφωνίας σε ισχύ, η Αργεντινή θα αρχίσει να καταβάλλει τα πρώτα τοκοχρεολύσια το 2021.

Οι δηλώσεις του υπουργού καταγράφηκαν μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα, όπου η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί μετά την βαριά ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτηρίζεται πλέον το φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, μετά την ευρεία νίκη του στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, όταν έλαβε το 47% των ψήφων, ποσοστό θεαματικά υψηλότερο από εκείνο του Μάκρι (32%), ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Το στρατόπεδο του Φερνάντες επέκρινε την προσέγγιση του ΔΝΤ, έπειτα από μια συνάντηση με τους αντιπροσώπους του στο Μπουένος Άιρες. Το πέσο βυθίστηκε κι άλλο αμέσως μετά και η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να επέμβει μαζικά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top