Νεκρός ο γιος του Μπιν Λάντεν

Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος

Νεκρός είναι ο γιος του Μπιν Λάντεν, Χάμζα, σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαράγουν τις τελευταίες ώρες τα διεθνή ΜΜΕ. 

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, χωρίς να λένε αν η Ουάσιγκτον έχει παίξει κάποιον ρόλο στον θάνατό του. 

Όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, επανέλαβε δύο φορές: «Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό». 

Ο Χάμζα Λάντεν πιστεύεται ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της πρώτης διετίας της θητείας του Ντόναλτν Τραμπ. «Δεν είναι ξεκάθαρο πότε και πού πέθανε» αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. 

Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε, προσφέροντας αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν  στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει, επίσης, να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράν και έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top