Μακελειό Καλιφόρνια: Νεκρός ο 19χρονος δράστης - Αναζητείται συνεργός

Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ο 6χρονος Στίβεν

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν σε φεστιβάλ φαγητού στην Καλιφόρνια την Κυριακή, όταν 19χρονος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. 

Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς λίγη ώρα αφότου άρχισε να πυροβολεί τον κόσμο στο τριήμερο Φεστιβάλ Σκόρδου του Γκιλρόι. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News, που επικαλούνται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πρόκειται για τον 19χρονο Σαντίνο Ουίλιαμ Λέγκαν.

Ένας δεύτερο ύποπτος «ενεπλάκη με κάποιον τρόπο, αλλά δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκιλρόι, Σκοτ Σμίθι. «Δεν έχουμε ιδέα ποιο ήταν το κίνητρο», πρόσθεσε. Οι αστυνομικοί βρήκαν στον χώρο του φεστιβάλ ένα τουφέκι.

Ο ένοπλος είχε μαζί του εργαλεία και έκοψε έναν φράχτη για να περάσει ανενόχλητος στο φεστιβάλ, αφού στην είσοδο υπήρχαν ανιχνευτές μετάλλων και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Το προφίλ του δράστη μέσα από τους διαδικτυακούς λογαριασμούς του 

Ο Λέγκαν φαίνεται ότι είχε αναρτήσει μια φωτογραφία από το φεστιβάλ, μαζί με σχόλια με τα οποία εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του, στον λογαριασμό του στο Instagram λίγο πριν ανοίξει πυρ. Ο λογαριασμός αυτός ανοίχτηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες και απενεργοποιήθηκε κάποια στιγμή σήμερα το πρωί.

Μια άλλη φωτογραφία που αναρτήθηκε την Κυριακή δείχνει μια πινακίδα που προειδοποιεί για τον υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Η λεζάντα της καλεί τον κόσμο να διαβάσει το βιβλίο «Might is Right», ένα ρατιστικό και σεξιστικό κείμενο γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από άγνωστο συγγραφέα με το ψευδώνυμο «Ράνιαρ Ρέντμπερντ».

Τα θύματα του μακελειού

Ανάμεσα στους νεκρούς σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι ο 6χρονος Στίβεν Ρομέρο, ενώ στους τραυματίες συγκαταλέγονται η μητέρα και η γιαγιά του.

 

 

Κανείς δεν πίστευε ότι το Gilroy Garlic, ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Σαν Χοσέ με θέμα το σκόρδο, θα μετατρεπόταν σε πεδίο βολής. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχουν επιβεβαιωθεί τρεις θάνατοι, αλλά γίνεται λόγος για επτά ή και παραπάνω νεκρούς, καθώς και για περίπου 15 τραυματίες. 

Βίντεο που ανέβηκαν στα social media καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τον πανικό και τον τρόμο των ανθρώπων που βρίσκονταν στο φεστιβάλ. «Μα τι γίνεται; Ποιος μπορεί να πυροβολεί σε ένα φεστιβάλ για το σκόρδο», ακούγεται να αναρωτιέται μια γυναίκα, την ώρα που δεκάδες κόσμου έτρεχαν αλλόφρονες για να γλιτώσουν από τη μανία του δράστη. 

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Τον έβλεπα να πυροβολεί προς κάθε κατεύθυνση. Δε στόχευε κάποιον συγκεκριμένα. Πυροβολούσε δεξιά κι αριστερά. Ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για ό,τι έκανε», δήλωσε στο NBC, η Julissa Contreras που είχε επισκεφθεί το φεστιβάλ. 

Μία γυναίκα που ήταν μπροστά στους πυροβολισμούς, είπε στο CNN: «Εβλεπα παντού αίμα γύρω μου. Δεν έχω δει τόσο αίμα στη ζωή μου. Υπήρχαν εκατοντάδες κόσμου, ανάμεσά τους και παιδιά. Περνούσαμε μια υπέροχη μέρα και έγινε αυτό. Στην αρχή νομίζαμε ότι είναι πυροτεχνήματα, αλλά αμέσως είδαμε κόσμο να τρέχει».

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν πολλούς ανθρώπους στο έδαφος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν είχαν τραυματιστεί από τους πυροβολισμούς ή προσπαθούσαν να προστατευθούν από τις σφαίρες. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν και να πηγαίνουν σε ασφαλή μέρη. 

Το Gilroy Garlic Festival οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία περιοχή νότια του Σαν Χοσέ και υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει 80.000 άτομα μέσα στο τριήμερο.

Στην εκδήλωση, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1979, εκτίθενται τρόφιμα και ποτά, γίνονται συναυλίες και διαγωνισμοί μαγειρικής. Οργανώνεται από εθελοντές, για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό είναι μια από τις καλύτερες εκθέσεις τροφίμων του κόσμου.

Διεξάγεται κάθε χρόνο στο πάρκο Κρίστμας Χιλ, όπου απαγορεύεται αυστηρά η οπλοφορία κάθε είδους. Το Γκίλροϊ βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα νότια του Σαν Χοσέ.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top