Αποκάλυψη «βόμβα»: «Η Τουρκία θέλει να φτιάξει πυρηνικά όπλα»

Όσα είπε ο πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ο πυρηνικός εφιάλτης του Ακούγιου ζωντανεύει για τα καλά  64 χλμ. από τα παράλια της Κύπρου, σύμφωνα με αποκάλυψη του αντιστράτηγου και πρώην διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέα Πενταρά.

«Η σύμβαση αυτή υπάρχει χρόνια, η οποία καθορίζει ότι οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες θα έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας . Έχει σχέση με τη δημιουργία πυρηνικών όπλων», υποστήριξε ο κ. Πενταράς στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Όπως υποστήριξε, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα είναι έτοιμο έως το 2023.Οι άλλες τρεις μονάδες αναμένεται να είναι έτοιμες έως το 2025. Το κόστος ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση παρέχεται από Ρώσους επενδυτές και η πυρηνική φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν συνιστά τεράστιο ρίσκο για το περιβάλλον και τη ζωή στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» και η Ρωσία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο Αιγαίο. Ήδη  από την εποχή του ψυχρού πολέμου έχει  σημαδέψει τη περιοχή με έξι δικά της αγκυροβόλια στα διεθνή ύδατα, κοντά στα ελληνικά νησιά. 

«Το Αιγαίο χρησιμοποιείται από τους Ρώσους κυρίως για τα αγκυροβόλια, τα οποία έχουν νοτιανατολικά της Λήμνου, βόρεια της Αστυπάλαιας όπως και σε άλλο ένα σημείο του Αιγαίου . Όλες αυτές οι ενέργειες των Ρώσων σχετίζονται με αυξημένη παρουσία που θέλουν να έχουν στην Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως και λόγω της συμμαχίας που έχουν κάνει με την Τουρκία για να έχουν ευρύτερη ανταλλαγή ναυτικών και άλλων πληροφοριών με την Άγκυρα», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο διεθνολόγος Α. Δρούγος.

Τα θαλάσσια καταφύγια μπορούν να δώσουν στον ρωσικό στόλο πολύτιμες ανάσες για σύντομες στάσεις.

Μία ακόμη σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη είναι η απόφαση των Ρώσων να βγάλουν την Ελλάδα από την διαδρομή του Turkish Stream. Η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top