Παθητική ευθανασία: Οι γιατροί μπορούν να διακόψουν τη φροντίδα του Λαμπέρ

Νέα απόφαση-ανατροπή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο

βενσαν λαμπερ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ, του 42χρονου πρώην νοσηλευτή που εδώ και 10 χρόνια είναι τετραπληγικός και σε κατάσταση «φυτού» μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε.

Τον περασμένο μήνα, το Εφετείο στο οποίο είχαν προσφύγει οι γονείς του, είχε διατάξει τους γιατρούς να διατηρήσουν τον Λαμπέρ στη ζωή, μόλις 12 ώρες αφότου του είχαν κλείσει τα μηχανήματα που τον κρατούσαν ζωντανό.

Παθητική ευθανασία: Απόφαση-ανατροπή για την υπόθεση του Λαμπέρ

Παθητική ευθανασία: Η υπόθεση του Λαμπέρ διχάζει τη Γαλλία

Οι γονείς του Λαμπέρ. AP Photo/Thibault Camus

Ένα μήνα μετά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Εφετείου. ««Η απόφαση αίρει το τελευταίο νομικό εμπόδιο για να τερματιστεί η ιατρική φροντίδα», είπε στους δημοσιογράφους o Πατρίς Σπινοζί, o δικηγόρος της συζύγου του Λαμπέρ, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους γονείς του άντρα της.

Η συζυγος του 42χρονου. AP Photo/Thibault Camus

Το χρονικό της υπόθεσης

Η τύχη του 42χρονου πρώην νοσηλευτή είχε διχάσει την οικογένειά του και πυροδότησε μια έντονη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με το δικαίωμα στον θάνατο. 

Ο Βενσάν Λαμπέρ είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το 2008. Η σύζυγός του και ορισμένα από τα αδέλφια του ήθελαν να τερματιστεί η ιατρική φροντίδα που του παρέχεται για να διατηρείται στη ζωή. Όμως οι γονείς του, που είναι πιστοί Καθολικοί, διαφωνούσαν για θρησκευτικούς λόγους και με αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη προσπαθούσαν να μην τον βγάλουν από τα μηχανήματα.

Η συζυγος του 42χρονου. AP Photo/Thibault Camus

Η νέα απόφαση σημαίνει ότι το νοσοκομείο της Ρεν, όπου νοσηλεύεται ο 42χρονος, μπορεί να σταματήσει και πάλι τη χορήγηση υγρών και τροφής. Ο Λαμπέρ αναπνέει χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων και, περιστασιακά, κινεί τα μάτια του.

Ο Σπινοζί είπε ότι οι γιατροί μπορούν να διακόψουν άμεσα την ιατρική φροντίδα. Ωστόσο οι γονείς του απειλούν ότι προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια, κατηγορώντας τους για «ανθρωποκτονία» καθώς θεωρούν ότι ο γιος τους είναι απλώς «ανάπηρος»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top