Παθητική ευθανασία: Η υπόθεση του Λαμπέρ διχάζει τη Γαλλία

Χωρισμένη στα δύο η οικογένειά του

λαμπερ τετραπληγικος

Η υπόθεση που έχει διχάσει τη Γαλλία για περισσότερο από μία δεκαετία, φαίνεται πως φτάνει σε ένα τέλος.

Πρωταγωνιστής ο 42χρονος τετραπληγικός, Βενσάν Λαμπέρ, ο οποίος από τα 32 του βρίσκεται σε κατάσταση φυτού και παρά τη θέλησή του έχει αναχθεί σε σύμβολο. Ο Λαμπέρ από το 2008 που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα έως και σήμερα, δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον του και δε δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης.

Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης με την οικογένειά του να έχει χωριστεί στα δύο, οι γιατροί θα ξεκινήσουν σήμερα να διακόπτουν την ιατρική φροντίδα του Βενσάν Λαμπέρ.

Η απόφαση ελήφθη στα τέλη Απριλίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ιατρική πηγή ανέφερε στα διεθνή ΜΜΕ ότι η διαδικασία διακοπής της σίτισης, της χορήγησης υγρών και ισχυρής νάρκωσης θα διαρκέσει δύο με τέσσερις ημέρες.

Η συζυγος του 42χρονου, Rachel Lambert. AP Photo/Thibault Camus

«Απέναντι» οι γονείς του Λαμπέρ – Σε κόντρα με τη σύζυγό του

Η οικογένεια του 42χρονου είναι χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα». Στο ένα βρίσκεται η σύζυγός του, τα έξι αδέλφια του και ο ανιψιός του που συμφωνούν στην διακοπή της παροχής φροντίδας, έπειτα από συνεννόηση με τους γιατρούς.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι οι γονείς του 42χρονου και η υπόλοιπη οικογένεια, η οποία έχει προσφύγει δικαστικά επειδή δε ζητήθηκε η γνώμη της. Πιστοί καθολικοί, οι γονείς του 42χρονου αντιτίθενται έντονα στην παθητική ευθανασία. 

Η μακρά δικαστική διαμάχη έφτασε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της διακοπής της ιατρικής φροντίδας. 

Οι γονείς του Lambert. AP Photo/Thibault Camus

Χθες Κυριακή οι γονείς του Λαμπέρ ανακοίνωσαν ότι θα «προσφύγουν εκ νέου» στη δικαιοσύνη, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Αυτή θα είναι η τέταρτη νομική διαδικασία σε διάστημα έξι ετών. 

Οι δικηγόροι των γονιών του ζήτησαν ζήτησαν να ασκηθούν διώξεις εναντίον του γιατρού Βενσάν Σάντσες, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής στο νοσοκομείο της Ρενς όπου νοσηλεύεται ο Λαμπέρ υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Επίσης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το νοσοκομείο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 άτομα και κατήγγειλαν, έπειτα από προτροπή της Βιβιάν Λαμπέρ, της μητέρας του, «την κεκαλυμμένη ευθανασία».

Το Σάββατο οι γονείς του έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να επέμβει προκειμένου να μην σταματήσει η παροχή ιατρικής φροντίδας στον γιο τους. Βασίζονταν κυρίως στο αίτημα που διατύπωσε την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε από το Παρίσι να μην αναστείλει την ιατρική φροντίδα του Λαμπέρ μέχρις ότου εξετάσει την υπόθεση.

H μητέρα του Lambert, ξεσπά σε κλάματα όταν ακούει την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. AP Photo/Christian Lutz

«Κύριε Πρόεδρε, ο Βενσάν Λαμπέρ θα πεθάνει αν δεν συνεχιστεί η χορήγηση υγρών την εβδομάδα της 20ης Μαΐου, αν δεν κάνετε κάτι και είστε ο τελευταίος και ο μοναδικός που μπορεί να επέμβει», τονίζουν στην επιστολή οι δικηγόροι των γονέων του, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. 

«Στη Γαλλία του 2019 κανείς δε θα πρέπει να πεθάνει από δίψα και πείνα», τονίζεται στην επιστολή. 

Ωστόσο η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν τόνισε ότι «όλες οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί και όλα τα δικαστήρια, τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ιατρική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεσή του έχει το δικαίωμα να σταματήσει να παρέχει φροντίδα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top