Οι τέσσερις λόγοι που ο Ερντογάν έχασε στις δημοτικές εκλογές

Σε σοκ η κυβέρνηση μετά την πανωλεθρία του AKP στην Κωνσταντινούπολη

Πανωλεθρία για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις δημοτικές εκλογές Κωνσταντινούπολης της 23 Ιουνίου ενώ άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών και η ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα όπως ανακοινώθηκαν είναι 4.741.868  (54,21%) για τον υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και 3.935.453 εκατομύρια ψήφοι (44,99%) για τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν πρώτος σε 28 συνοικίες από τις 39 της Κωνσταντινούπολης, ενώ κέρδισε και 14 συνοικίες που το ΑΚΡ είχε εκλέξει δήμαρχο στις εκλογές της 31ης Μαρτίου. 

Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Ιμάμογλου για τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη

Νικητής ξανά ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - «Χαστούκι» για Ερντογάν!

Κατάφερε να κερδίσει ακόμη και παραδοσιακούς δήμους κάστρα του ΑΚΡ, όπως είναι η συνοικία του Μπέγιογλου (Πέραν) όπου γεννήθηκε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το Ουσκιουντάρ (Σκούταρι) που θεωρείται καθαρά ισλαμική συνοικία. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα δημιούργησε σοκ στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ καθώς δεν περίμενε τόση μεγάλη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων. Εκτιμάται πως ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% μετακινήθηκε από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου και μάλιστα σχολιάζεται ότι κάποιοι κύκλοι για πρώτη φορά ψήφισαν Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP). Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Εκρέμ Ιμάμογλου και στη μειονότητα των Ρωμιών στο πρώτο του μήνυμα, καθώς οι Ρωμιοί της Πόλης είναι γνωστό ότι παραδοσιακά δεν ψήφιζαν (CHP) λόγω των παλαιών πολιτικών του κόμματος εναντίον των μειονοτήτων. 

Πάντως σχολιάζεται ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο πρώτος υποψήφιος που κατάφερε να εκλεγεί στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με τόσο υψηλό ποσοστό και επισημαίνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι ρεκόρ για την Κωνσταντινούπολη. 

Πήρε μάλιστα τα διπλάσια ποσοστά από τον Ταγίπ Ερντογάν που είχε εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το 1994 με 25%. Σημειώνεται ακόμη ότι η μόνη ερευνητική εταιρεία που κατάφερε να προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα ήταν η KONDA, μόλις μόνο μερικά 24ωρα πριν τις εκλογές.

Οι τέσσερις λόγοι της μεγάλης νίκης Ιμάμογλου

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικοί λόγοι της μεγάλης νίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου είναι τέσσερις. Πρώτον, θυματοποιήθηκε λόγω της ακύρωσης των εκλογών της 31η Μαρτίου κάνοντας τους ψηφοφόρους να τον υπερψηφίσουν όπως είχαν κάνει άλλωστε και με το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν όταν ξεκίνησε την νικηφόρα πορεία του ως θύμα του κεμαλισμού που προσπαθούσε να τον αποκλείσει από την πολιτική. 

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του πρώην βουλευτή του ΑΚΡ Σαμίλ Σαγιάρ μέσω Twitter ότι «οι εκλογές χάθηκαν την ημέρα που ακυρώθηκε η εκλογή Ιμάμογλου στςι 6 Μαίου». 

Δεύτερον, το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Κούρδος ηγέτης Οτσαλάν από τις φυλακές όπως οι Κούρδοι τηρήσουν «ουδέτερη στάση», λειτούργησε αρνητικά απέναντι στην υποψηφιότητα Γιλντιρίμ τόσο για τους Κούρδους ψηφοφόρους όσο και για τους ψηφοφόρους του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Το μήνυμα έκανε από τη μια Κούρδους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, και  από την άλλη ψηφοφόρους του ΜΗΡ να μην πάνε καν στην κάλπη.

Τρίτον, οι κατηγορίες εναντίον του Εκρέμ Ιμάμογλου από το κυβερνών κόμμα ότι είναι Πόντιος και άρα Έλληνας λειτούργησε τελικά υπέρ του καθώς Τούρκοι ψηφοφόροι συμπατριώτες του Εκρέμ Ιμάμογλου από τη Μαύρη Θάλασσα που ψηφίσουν στην Κωνσταντινούπολη (και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι μεγάλος) τον στήριξαν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους στο ΑΚΡ για τα σχόλια που έθιγαν και τους ίδιους.

Τέταρτον, το διαφορετικό ύφος και ήθος του Εκρέμ Ιμαμογλου κατά την προεκλογική περίοδο, η μη πολωτική γλώσσα, το ενωτικός του λόγος επιβραβεύτηκε και στάλθηκε το μήνυμα από τους ψηφοφόρους ότι κουράστηκαν με την πόλωση και την ένταση στη χώρα.

 

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το ΑΚΡ να αναζητά τα λάθη που οδήγησαν το κόμμα σε αυτή την συντριπτική ήττα ενώ πολλές είναι οι φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν παραιτήσεις. Έξω από τα γραφεία του κόμματος χθες το βράδυ υποστηρικτές του ΑΚΡ καλούσαν τον Επαρχιακό Πρόεδρο του ΑΚΡ να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πάντως πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μέσα στις επόμενες 20 μέρες να υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης ενώ αναμένεται να πέσουν κεφάλια και μέσα το ΑΚΡ Κωνσταντινούπολης. Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ Σαμίλ Σαγιάρ έλεγε χθες ότι «αυτοί που συμβούλεψαν λάθος τον Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές αυτές πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η ήττα σημαίνει και την απαρχή της πτώσης του ΑΚΡ και την άνοδο στην εξουσία μιας νέας προσωπικότητας όπως ο Εκρέμ Ιμάμογλου που κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των Τούρκων πολιτών. Μέχρι τις προεδρικές του 2023 απομένουν τέσσερα χρόνια και ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα έχει όλο το χρόνο να αποδείξει τις ικανότητές τους μέσα από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης. 

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια πρόβλεψη και πως θα εξαρτηθεί και από το πως θα διαχειριστούν το CHP και ο Εκρέμ Ιμάμογλου αυτή τη μεγάλη νίκη της Κωνσταντινούπολης. Είναι νωρίς ακόμη και να πει κανείς εάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας χαρισματικός ηγέτης πέραν από ένας πολιτικός που κατάφερε να αγκαλιάσει όλους τους Τούρκους πολίτες με τα ενωτικά μηνύματά του. 

Ωστόσο ούτε η οικονομία, ούτε η κρίση με τις ΗΠΑ αλλά ούτε και η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Δημιούργησε όμως θετικές εντυπώσεις το γεγονός ότι χθες πρώτος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και αμέσως μετά ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρησαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου σεβόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
17:08 Μεταμόρφωσε το πρόσωπό της σε... Lion King για χάρη του γιου της
16:59 Νατάσα Θεοδωρίδου: Η φωτογραφία με την κόρη της - Πόσο μοιάζουν!
16:57 “Πακέτο” - ανάσα σε νέες μητέρες: 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και άλλα μέτρα
16:56 Η Κατερίνα Καινούργιου αποχωρίστηκε -και πάλι- τις τρέσες!
16:50 «Η πόλη καίγεται»: Συγκινούν οι ζωγραφιές μαθητών Δημοτικού για το Μάτι
16:22 Φωτιά στη Ραφήνα - Δήμαρχος Λαυρίου: «Είναι μέσα στα σπίτια, είναι μεγάλη!»
16:15 Ρεμπέτικη Συνάντηση στο Βεάκειο Θέατρο
16:15 Κατερίνα Στικούδη: Με ποιον ρόλο επιστρέφει στην τηλεόραση;
16:07 Η 52χρονη μητέρα που αντιδρά σε όσους την περνούν για... γιαγιά!
16:02 Μελέτη ΑΠΘ: Προτεραιότητα η απομάκρυνση του αμιάντου από το Μάτι
16:00 Καλοκαίρι στην Αθήνα: 5 ιδέες για διακοπές στην πόλη!
15:48 Βαρύς ο φόρος του αίματος στους δρόμους της Κρήτης
15:38 Νάνσυ Παραδεισανού: Τα τελευταία λόγια που της είπε η Ελένη Μενεγάκη
15:32 ΕΛΑΣ:Νέος υπαρχηγός ο Ανδρέας Δασκαλάκης-Πού τοποθετήθηκαν οι αντιστράτηγοι
15:19 Εθνικιστές ανατίναξαν το μνημείο του Βορειοηπειρώτη Θύμιου Λιώλη
17:46 Έγκυος η Κατερίνα Γερονικολού; Τι λέει άνθρωπος από το περιβάλλον της
12:00 Πώς συμπεριφέρονται τα ζώδια όταν είναι σε σχέση; - Κριός μέχρι Παρθένο
18:00 Τατιάνα Στεφανίδου-Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό είναι το πολυτελές σπίτι τους!
10:46 Μπόμπα: Με μαύρο μπικίνι και χωρίς ρετούς -Διακοπές με τον Τανιμανίδη
09:31 Γενέθλια έχει η Δέσποινα Βανδή-Μας δείχνει πρώτη φορά τον γιο της
15:11 Κοινές διακοπές Λιάγκα-Σκορδά στην Τήνο
08:20 Τσουχτερές από σήμερα οι χρεώσεις στις αναλήψεις από ATM
13:30 Μπαλατσινού-Κικίλιας: Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας!
11:06 Μπακογιάννης - Κοσιώνη: Έγιναν κουμπάροι στον γάμο φιλικού τους ζευγαριού
23:50 Δολοφονία βιολόγου: Τη βίαζε ακόμα και νεκρή
20:44 Συνολάκης στο Star: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό»
19:16 Η ψυχραιμία της Λίνας Δρούγκα on air τη στιγμή του σεισμού!
13:52 Δύσκολες ώρες για τη Μάγδα Τσέγκου
22:07 Αποκλειστικά στο STAR o πατέρας του 27χρονου δολοφόνου της βιολόγου!
17:30 Οι ξέγνοιαστες διακοπές της Αμαλίας και της Αλεξάνδρας Κωστοπούλου
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top