Ο Μακρόν στηρίζει τη Μέρκελ για νέα πρόεδρο της Κομισιόν

Έχει αρχίσει η ονοματολογία για τον διάδοχο του Γιούνκερ

Εμανουελ Μακρον και Άνγκελα Μερκελ

Την Άνγκελα Μέρκελ για διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εάν το θέλει, θα την υποστήριζα», είπε σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση RTS, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Μετά τις ευρωεκλογές, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν.

Η πρόταση του Μακρόν εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να δώσει λύση στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο και θα έκανε τη Γερμανία,που στηρίζει αναφανδόν τον Μάνφρεντ Βέμπερ για το ίδιο αξίωμα, να στρέψει την υποστήριξή του στη Μέρκελ.

Αυτό θα διευκόλυνε τις επιλογές άλλων προσώπων για άλλα αξιώματα. Για παράδειγμα, το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατέχει ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, θα μπορούσε να περάσει σε μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης, αίφνης στη Λιθουανία.

Η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε έπειτα από δύο θητείες δεν μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα και θεωρητικά θα μπορούσε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, στον 13ο όροφο του κτηρίου Μπερλεμόντ. 

Εξάλλου, για να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς θα μπορούσε να διαδεχθεί την Φεντερίκα Μογκερίνι, ως επικεφαλής του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. 

Τέλος, τίποτα δεν θα μπορούσε θεωρητικά να σταθεί εμπόδιο για έναν Γάλλο ή μία Γαλλίδα στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top