Μακρόν και Μέι τιμούν την D-Day – 75η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία

Η τελευταία επίσημη εμφάνιση της βρετανίδας Πρωθυπουργού στο εξωτερικό

Την 75η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία τίμησαν ο Εμανουέλ Μακρόν με την Τερέζα Μέι, αποκαλύπτοντας τον θεμέλιο λίθο του μελλοντικού μνημείου που θα ανεγερθεί προς τιμήν των βρετανών στρατιωτικών στο Βερ-σιρ-Μερ (διαμέρισμα Καλβαντός).

Η παρουσία της βρετανίδας πρωθυπουργού στην τελετή, ήταν η την τελευταία επίσημη εμφάνισή της στο εξωτερικό. Η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί επισήμως αύριο, Παρασκευή, από τα πρωθυπουργικά καθήκοντά της, αφού απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πλέον αναβληθεί για τις 31 Οκτωβρίου. 

Philippe Wojazer/Pool via AP

Μακρόν: Οι ηγέτες παρέρχονται, η δουλειά τους μένει

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Εμανουέλ Μακρόν της εξέφρασε «όλη τη φιλία (του)»: «ήταν ευχαρίστηση να δουλεύω και να δρω με εμπιστοσύνη δίπλα σας». «Οι ηγέτες παρέρχονται, όμως η δουλειά που φέρνουν σε πέρας παραμένει», πρόσθεσε. 

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Μακρόν επανέλαβε τη σταθερότητα «των ιδιαίτερων δεσμών» ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την προοπτική του Brexit.

«Ό,τι και να συμβεί, θα είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα επειδή το πεπρωμένο μας είναι κοινό», δήλωσε.

Για τον γάλλο πρόεδρο, «οι συζητήσεις του σήμερα δεν αφαιρούν τίποτε, το αντίθετο, από τη δύναμη της ιστορίας που μοιραζόμαστε και το κοινό μας μέλλον».

Παραιτήθηκε με δάκρυα στα μάτια η Τερέζα Μέι - Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα

Philippe Wojazer/Pool via AP

Μέι: Καμία αναφορά στην αποχώρησή της 

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο «θάρρος» και την «αφοσίωση» των 156.000 ανδρών, από τους οποίους οι 83.000 προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, που αποβιβάσθηκαν στη Νορμανδία την «D-Day», την ημέρα της Απόβασης.

«Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να βρίσκομαι σήμερα εδώ, να κοιτάζω πάνω από τις παραλίες όπου έλαβε χώρα μία από τις πιο σημαντικές μάχες για την ελευθερία στα χρονικά της Ιστορίας», δήλωσε ενώπιον 200 προσκεκλημένων, οι μισοί από τους οποίους ήταν Βρετανοί και ανάμεσά τους βρίσκονταν παρασημοφορημένοι βετεράνοι.

Philippe Wojazer/Pool via AP

Οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν τον θεμέλιο λίθο του μνημείου που θα ανεγερθεί μπροστά από τη θάλασσα προς τιμήν των 22.000 στρατιωτικών που έπεσαν υπηρετώντας υπό βρετανική διοίκηση  στη διάρκεια της μάχης της Νορμανδίας το 1944. Το μνημείο αυτό χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει σχεδόν 20 εκατομμύρια στερλίνες.

Philippe Wojazer/Pool via AP

Το εν λόγω μνημείο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2020. Δεσπόζει της Παραλίας Γκολντ, μιας από τις πέντε στις οποίες έγινε η απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944. Είκοσι πέντε χιλιάδες άνδρες, κυρίως Βρετανοί, αποβιβάσθηκαν εκεί.

Μετά την τελετή αυτή, ο γάλλος πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί στο Κολβίλ-σιρ-Μερ για μια τελετή στο αμερικανικό κοιμητήριο με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Philippe Wojazer/Pool via AP

Philippe Wojazer/Pool via AP)

Philippe Wojazer/Pool via AP) 

Philippe Wojazer/Pool via AP 
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top