Σχέδια για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον παρουσίασε τις θέσεις της

Νίκολα Στέρτζον

Τη δυνατότητα μίας νέας επιλογής για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία υποστήριξε η πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης διοίκησης της Σκωτίας. Η Νίκολα Στέρτζον παρουσίασε τις θέσεις της σε ομιλία στο περιφερειακό κοινοβούλιο γύρω από τις εξελίξεις στο Brexit.
Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εκλέχθηκε με βασική αποστολή να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο δημοψήφισμα και ότι ήδη υπάρχει σχετική πλειοψηφία στην Βουλή.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ως προς την ανεξαρτησία, αλλά η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε ότι το Brexit έχει αλλάξει τις περιστάσεις και οι πολίτες της Σκωτίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία μίας ακόμη επιλογής.

Όπως είπε, θα προωθήσει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, εάν τελικά γίνει το Brexit, στη διάρκεια της τρέχουσας σύνθεσης του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, δηλαδή πριν το Μάιο του 2021, οπότε προβλέπεται να διεξαχθούν οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της σκοπεύει να δρομολογήσει ένα σχετικό σχέδιο νόμου προς ψήφιση πριν το τέλος του χρόνου, το οποίο δεν θα χρειάζεται την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης και θα θέτει τους όρους και τις βασικές αρχές για οποιοδήποτε δημοψήφισμα. Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα προβλέπει μόνο τη μετάβαση εξουσίας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για μία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα επανέλθει τον Οκτώβριο, εάν δεν σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, και κάλεσε όλα τα κόμματα του σκωτσέζικου κοινοβουλίου να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την ευκαιρία, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει να υπάρξει ο απαραίτητος χώρος για συζητήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Ο ηγέτης των Εργατικών της Σκωτίας, Ρίτσαρντ Λέοναρντ, είπε ότι θα συνεργαστεί με την πρωθυπουργό για να σταματήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά σχετικά με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας υποστήριξε ότι θα αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των Συντηρητικών στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, Τσάκσον Κάρλοου, χαρακτήρισε διχαστικό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top