Παναγία των Παρισίων: Ο ύποπτος άνδρας στον πύργο του ναού

Ατύχημα λόγω ανακαίνισης ή δολιοφθορά η καταστροφική φωτιά;

Το ερώτημα που βασανίζει όλο τον πλανήτη είναι τι έφταιξε και η Notre Dame τυλίχθηκε στις φλόγες. Ήταν ένα ατύχημα λόγω των έργων ανακαίνισης ή πρόκειται για δολιοφθορά;

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Μαρία Δεναξά, στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει η εταιρία που έκανε τις επισκευές στην ιστορική εκκλησία.

Στις καταθέσεις τους οι εργάτες και οι προϊστάμενοί τους, αναφέρουν ότι οι εργασίες είχαν τελειώσει σχεδόν μιάμιση ώρα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Παναγία των Παρισίων: Τι προκάλεσε την πύρινη λαίλαπα στον εμβληματικό ναό

Τα αποκρυφιστικά μυστικά της Παναγίας των Παρισίων

Notre Dame: Έσωσαν το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού με ανθρώπινη αλυσίδα

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, πώς 850 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη σε λίγες ώρες

Video που κυκλοφόρησε έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Γαλλία. Ενώ έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά φαίνεται ένας άνδρας με μαύρα ρούχα και κίτρινο γιλέκο, να βρίσκεται σε έναν από τους πύργους του καθεδρικού ναού και να μπαίνει τρέχοντας μέσα στην εκκλησία. 

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι, αν ανήκει σε κάποια από τα συνεργεία επισκευών αλλά και τι έκανε πάνω στη στέγη της Παναγίας των Παρισίων.

Αξιοσημείωτο είναι πως πριν ένα μήνα και συγκριμένα στις 17 Μαρτίου, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε έναν άλλο ιστορικό ναό του Παρισιού, αυτόν τον Αγίου Σουλπικίου, όπου είχαν γίνει και τα γυρίσματα του Κώδικα ντα Βίντσι.

Ευτυχώς η φωτιά δεν είχε προλάβει να επεκταθεί, ενώ οι Αρχές λίγες ημέρες αργότερα είχαν δηλώσει πως επρόκειτο για εμπρησμό. 

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτιά στη Notre Dame

Μέχρι και 20 χρόνια μπορεί να χρειαστούν για την αποκατάσταση 

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων, πόσο θα κοστίσει το έργο και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου; Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας για τους Γάλλους.

Το πόσο θα κοστίσει, θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό, καθώς ήδη ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τώρα τον χρόνο αποκατάστασης, οι γνώμες διχάζονται. Πολλοί εκτιμούν ότι θα «πάρει» τουλάχιστον 10-20 χρόνια ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Σχετικά τώρα με την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπειωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. 

Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top