Παναγία των Παρισίων: Τι προκάλεσε την πύρινη λαίλαπα στον εμβληματικό ναό

Εισαγγελική έρευνα - Αντέχει το οικοδόμημα μετά τη φωτιά

Στο σενάριο του ατυχήματος προσανατολίζονται οι Αρχές μετά την πύρινη λαίλαπα που «καταβρόχθισε» το απόγευμα της Δευτέρας μεγάλο τμήμα της Παναγίας των Παρισίων, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

Για το περιστατικό που σόκαρε τους Παριζιάνους αλλά και τη διεθνή κοινότητα έχει ξεκινήσει έρευνα από τον εισαγγελέα του Παρισιού για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Συνολικά 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Τα αποκρυφιστικά μυστικά της Παναγίας των Παρισίων

Notre Dame: Έσωσαν το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού με ανθρώπινη αλυσίδα

Eιδικοί επιθεωρούν τη Notre Dame μετά την καταστροφή. AP Photo/Thibault Camus

Παράλληλα η αστυνομία άρχισε να ανακρίνει και τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ρεμί Ετζ που έχει αναλάβει την υπόθεση, υπήρξε ένας «πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς». Στη συνέχεια στις 18:43 υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός, οπότε και διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς.

Ευτυχώς η εκκένωση της Notre Dame ήταν άμεση, καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μία λειτουργία στο εσωτερικό του ναού.

Παναγία των Παρισίων: Άντεξε πολέμους, αλλά «λύγισε» από τις φλόγες

Παγκόσμια θλίψη: Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων - Εικόνες και video

Πυροσβέστες παρατηρούν τα εμβληματικά αγάλματα της Παναγίας των Παρισίων. AP Photo/Thibault Camus

Από την πρώτη στιγμή, οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI). Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Ωστόσο η δουλειά τους δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς μετά τον σωρό των μπάζων που προκάλεσε η πυρκαγιά, η έρευνα για ίχνη και ενδείξεις θα είναι πολύ πολύπλοκη.

Τα δάκρυα του Κουασιμόδου για τους οκτώ αιώνες που έγιναν στάχτη

Η Notre Dame μετά την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. AP Photo/Thibault Camus

Ενδεικτικό είναι ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες, ανάλογα με το τι θα βρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά στερεό. 

Αντέχει η δομή του ναού

«Αν και έχουν εντοπιστεί ευάλωτα σημεία, ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους»,  η δομή του ναού αντέχει σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό εσωτερικών.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

Κύρια ανησυχία πλέον των Αρχών είναι να «εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές».

Για τον λόγο αυτό έχουν εκκενωθεί προληπτικά πέντε γειτονικές πολυκατοικίες.

Εικόνες καταστροφής με το πρώτο φως της μέρας. AP Photo/Thibault Camus

Στο Λούβρο τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Notre Dame

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός  Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

«Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.

«Οι  Γάλλοι αρχιτέκτονες  έχουν  κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του.

Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή, ειδικά στο βόρειο τμήμα του», δήλωσε ακόμη ο Ριστέρ.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές. Οι αρχιτέκτονες  προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες του Παρισιού να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα των σημείων του κτιρίου που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.

Viral στο Amazon το βιβλίο του Ουγκώ

Το μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων», μετά την καταστροφική πυρκαγιά, βρίσκεται η στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών βιβλίων στην ιστοσελίδα της Amazon, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM ТV.

Μια έκδοση της «Παναγίας των Παρισίων» πέρασε στην τρίτη θέση, ενώ μια άλλη έκδοσή της στην  όγδοη θέση, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η ζήτηση σε οδηγούς του Παρισίων. 

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι  κάτι παρόμοιο είχε συμβεί  μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Τότε είχαν αυξηθεί οι διαδικτυακές πωλήσεις του βιβλίου του Ερνστ Χέμινγουεϊ «Το Παρίσι είναι μια γιορτή». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top