Παναγία των Παρισίων: Άντεξε πολέμους, αλλά «λύγισε» από τις φλόγες

Οκτώ αιώνες στεκόταν αγέρωχη και καταστράφηκε μέσα σε λίγες ώρες

Η Παναγία των Παρισίων, ο ναός-σύμβολο για τους Παριζιάνους, το εμβληματικό μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομίας, το οποίο θαύμασαν εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον πλανήτη, στάθηκε όρθιο απέναντι σε πολέμους και βανδαλισμούς, αλλά «λύγισε» στις φλόγες που το τύλιξαν το απόγευμα της 16ης Απριλίου. 

Παγκόσμια θλίψη: Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων - Εικόνες και video

Το ξημέρωμα της Μεγάλης Τρίτης για τους Καθολικούς της γαλλικής πρωτεύουσας δεν είναι σαν κανένα άλλο. Η “Notre Dame” «λαβώθηκε» ανεπανάληπτα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε. Έστεκε αγέρωχη για 850 και πλέον χρόνια στο γραφικό Ιλ ντε λα Σιτέ, αποτέλεσε το καταφύγιο των απανταχού πιστών, προκάλεσε δέος σε όποιον την επισκέφτηκε... 

Notre Dame: Η φλεγόμενη κυρία του Παρισιού σκόρπισε απέραντη θλίψη

Notre D(r)ame: Συγκίνηση για την Παναγία των Παρισίων στα διεθνή ΜΜΕ

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων το 1911 - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Ο ιστορικός αυτός ναός πέρασε πολλά στο πέρασμα των χρόνων. Τίποτα όμως δεν είχε καταφέρει να την πλήξει ανεπανόρθωτα. Μέχρι τώρα...

Από την Ιωάννα της Λωραίνης έως τον μύθο του Κουασιμόδου -από το ομώνυμο βιβλίο του Βίκτωρος Ουγκώ- η Παναγία των Παρισίων είχε καταφέρει να γίνει η πιο διάσημη εκκλησία του κόσμου. 

Ο Άντονι Χόπκινς ως Κουασιμόδος στη μεταφορά του βιβλίου του Βίκτωρος Ουγκό στον κινηματογράφο το 1983 - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Χτισμένη στο Ιλ Ντε Λα Σιτέ, η Παναγία των Παρισίων ήταν το δώρο των πιστών στην Αγία Μητέρα. Η πρόσοψή της είναι στραμμένη προς την Ιερουσαλήμ και οι δύο Πύργοι της υψώνονταν στους ουρανούς, σε μια απόπειρα σύνδεσης του θνητού με το θείο. 

Κυρίως όμως, η «Notre Dame» κατάφερε να ενσωματώσει όλη τη δύναμη του Καθολικισμού, έγινε καταφύγιο για πλούσιους και φτωχούς, για βασιλιάδες, αριστοκράτες, αλλά και απόκληρους της γαλλικής κοινωνίας. 

Ο εμβληματικός ναός πρωταγωνίστησε σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Στον Εκατονταετή Πόλεμο, ο Κάρολος ο 6ος στέφθηκε εκεί Βασιλιάς της Γαλλίας και της Αγγλίας. Το ίδιο έγινε και με τη Μαρία Στιούαρτ.

Αύγουστος του '44: Γαλλίδες υποδέχονται έξω από την Παναγία των Παρισίων Αμερικανούς στρατιώτες - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Ο Κάρολος ο 7ος γιορτάζει την επανάκτηση της πρωτεύουσάς του από τους Αγγλους. Εκεί συγκάλεσε και το εκκλησιαστικό δικαστήριο για την αποκατάσταση της μνήμης της Ιωάννας της Λωραίνης, που κάηκε ζωντανή στη Ρουέν.

Στα τέλη του 1793, όταν ο Καθολικισμός είχε απαγορευτεί στο Παρίσι, η Παναγία των Παρισίων είχε μετατραπεί σε αποθήκη, ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης την βανδάλισαν και την γκρέμισαν, καταστρέφοντας τα αγάλματα που την κοσμούσαν. 

Ένα Γκαργκόιλ στην κατεστρεμμένη πλέον οροφή της Παναγίας των Παρισίων ατενίζει από ψηλά τον Σηκουάνα και το Παρίσι - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Το 1804 η Παναγία των Παρισίων επιδιορθώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να στεφθεί Αυτοκράτορας ο Ναπολέων.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1831, η Παναγία λεηλατείται και πάλι. Κλέβουν αγάλματα, έργα τέχνης, καταστρέφουν τα βιτρό και αξιωματούχοι στο Παρίσι εκτιμούν ότι η μόνη λύση είναι να κατεδαφιστεί.

Τότε εμφανίζεται ο Βίκτωρ Ουγκό, ο οποίος γράφοντας το αριστούργημά του «Notre Dame de Paris», ευαισθητοποιεί τους Γάλλους και αποτρέπει την κατεδάφιση. 

Σεπτέμβριος του '39: Αναχώματα στήνονται στην Παναγία των Παρισίων για να την προστατέψουν από τους βομβαρδισμούς - φωτγοραφία αρχείου: AP Images

Από το 1845 έως το 1864, η Παναγία των Παρισίων ανακαινίζεται υπό την καθοδήγηση του διάσημου αρχιτέκτονα, Viollet-le-Duc.

Τότε κατασκευάστηκε το κωδωνοστάσιο, που κατέρρευσε την Δευτέρα. Το 1871 όμως, λίγο μετά την ανακαίνιση, ο ιερός ναός βρίσκεται στο επίκεντρο επεισοδίων και κοινωνικών αναταραχών. Κάποιοι παίρνουν τους πάγκους και τους βάζουν φωτιά, η οποία ευτυχώς περιορίζεται πολύ γρήγορα. 

Ο Πάππας Βενέδικτος το 2008 μίλησε στους Γάλλους καθολικούς μπροστά στην εμβληματική πύλη της Παναγίας των Παρισίων - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Η Παναγία των Παρισίων δε «λύγισε» ούτε κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, με τους ιστορικούς μέχρι και σήμερα να μιλούν για το θαύμα της επιβίωσης της κοντά οχτώ αιώνες. 

Ο Ουγκό είχε περιγράψει τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Ανατριχίλα προκάλεσε στους Γάλλους και στην παγκόσμια κοινότητα η χθεσινή φωτιά. Κι αυτό γιατί αρκετοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν ότι ο Βίκτωρ Ουγκό στο κλασικό του αριστούργημα είχε περιγράψει μια φωτιά σαν και τη χθεσινή. 

Οι λεπτομέρειες με τις οποίες είχε περιγράψει τη σκηνή ο συγγραφέας έχουν πολλά κοινά με την καταστροφή της Δευτέρας, κι ας γράφτηκε το 1831.

Ο Άντονι Κουίν, ως Κουασιμόδος στην ταινία του Jean Delannoy το 1956 - φωτογραφία αρχείου: AP Images

 «Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μια μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δυο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μια τεράστια και αναξέλεγκτη φλόγα, η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον πυκνό καπνό», έγραφε ο Ουγκό. 

Η εμβληματική πρόσοψη της Παναγίας των Παρισίων που κοιτάζει ανατολικά προς την Ιερουσαλήμ - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Μέσα σε αυτή την πύρινη κόλαση που περιέγραφε, κάποια από τα αγάλματα ζωντάνευαν και άλλα γελούσαν ή κορόιδευαν, με τον Κουασιμόδο να παλεύει να σώσει το καταφύγιό του. 

Η καταστροφή από την πυρκαγιά της Δευτέρας είναι ανυπολόγιστη. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως θα ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία συλλογής χρημάτων για να ξεκινήσει αμέσως η αναστήλωση του ναού. Οι Γάλλοι σήμερα, ανήμερα Μεγάλης Τρίτης, ζουν με μεγαλύτερη οδύνη το δράμα του Ιησού προς τον Σταυρό και κλαίνε για το ναό της Αγίας Μητέρας όλων των πιστών που παραδόθηκε στις φλόγες. 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
23:51 Με ποιους είδε το τελευταίο επεισόδιο του «Το σόι σου» η Βάσω Λασκαράκη
23:25 Ισπανία: Τεράστιο νέφος καπνού μετά από φωτιά σε εργοστάσιο χημικών
23:25 Αλέξης Γεωργούλης: Στο αεροδρόμιο επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες
23:15 Παύλος Παπαδόπουλος: Τα «χτύπησε» μετά τη νίκη του στο Power of Love
23:05 Πτώση κεραυνού προκάλεσε φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου
22:53 Θήβα: 34χρονος παρασύρθηκε από τρένο και ακρωτηριάστηκε
22:47 «Κράτα γερά μανούλα!»: Η συγκινητική ανάρτηση της Αγγελικής Νικολούλη
22:27 Κλείνει Τετάρτη και Πέμπτη τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης
22:22 Στην κηδεία του Χριστόφια ο Τσίπρας μαζί με τον Αποστολάκη
22:22 Νίκος Πολυδερόπουλος: Δείτε τον με «baby face» επτά χρόνια πριν!
22:14 Αμαλία Κωστοπούλου: Το πρώτο πράγμα που έκανε φτάνοντας στην Αμερική
22:08 Video-σοκ: Έσπρωξε 91χρονο από την αποβάθρα του τρένου
22:03 Όταν ο Τσίπρας δοκίμασε… κεράσια στη Λαχαναγορά!
21:17 Tα 111 χλμ/ώρα έφτασαν οι άνεμοι – Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη
21:16 Μητσοτάκης από την Εύβοια: Το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε - Κάθε ψήφος μετράει
16:20 Πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο Μάρκος από το σήριαλ «Ευτυχισμένοι μαζί»;
09:46 Πρωτότυπος γάμος στη Λευκάδα: Η νύφη έφτασε με... παραπέντε!
10:52 Συνελήφθη ράπερ για ναρκωτικά -Μπαινόβγαιναν ανήλικοι στο στούντιό του
09:58 GNTM 2: Το τρολάρισμα του Σκουλού στην Παπαγεωργίου για τα παπούτσια της!
10:12 Στη Μύκονο Λιάγκας-Κωστόπουλος! Ποιες καλλονές ήταν στην παρέα τους;
16:05 Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Δε θέλω να ξανακούσω το όνομα του…»!
21:18 «Έκλεισε» η αρχισυντάκτρια του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪ!
14:38 Έλαμπε από ευτυχία ο Σελίμ - Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον γάμο!
09:30 Επίδομα ενοικίου: Σήμερα καταβάλλεται η τρίτη δόση
13:10 Xρουσαλά-Πατίτσας: Η βάφτιση του γιου τους και οι διακοπές στη Μύκονο
14:53 «Ήξερα έξι μήνες πριν για τη σχέση της Ελένης με τον Μάκη και το βούλωνα»!
09:23 Ελένη Μενεγάκη: Σε βάπτιση στην Άνδρο μαζί με τον Μάκη Παντζόπουλο
14:28 «Δε με κάλεσε στον γάμο της η Τζένη Μπαλατσινού»
19:33 Η ερώτηση του Κωστόπουλου στη Γαστεράτου για την εγκυμοσύνη
12:13 Power of Love: Ο Bill και η Ζένια έγιναν ζευγάρι μετά το τέλος του ριάλιτι
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top