Notre Dame: Η φλεγόμενη κυρία του Παρισιού σκόρπισε απέραντη θλίψη

Οι πρώτες εικόνες με τα αποκαϊδια από το εσωτερικό του ναού

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Παρίσι, στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς. Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο μετά από εννέα ολόκληρες ώρες, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. 

Ο συναγερμός στην πυροσβεστική σήμανε στις 19:50 ώρα Ελλάδος και αμέσως περισσότεροι από 400 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο και ξεκίνησαν τη μαραθώνια επιχείρηση κατάσβεσης. Οι φλόγες τύλιξαν το ιστορικό μνημείο-σύμβολο του Παρισιού και κατάπιαν την ξύλινη οροφή και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο, που είχε εμπνεύσει δεκάδες συγγραφείς της κλασσικής λογοτεχνίας. 

Παναγία των Παρισίων: Άντεξε πολέμους, αλλά «λύγισε» από τις φλόγες

Η στιγμή που καταρρέει το ένα από τα καμπαναριά της Παναγίας των Παρισίων - φωτογραφία: AP Images

Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, (ώρα Γαλλίας), η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και ότι έμεναν μόνο τοπικές εστίες για να κατασβεστούν. 

Οι πυροσβέστες μετά από τιτάνια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να διασώσουν την κτιριακή δομή της Παναγίας των Παρισίων, διαψεύδοντας τους αρχικούς φόβους που είχαν εκφραστεί ότι πιθανόν ο ναός των 850 ετών δε θα αντέξει και θα λυγίσει στην ορμή της πύρινη λαίλαπας.

Παγκόσμια θλίψη: Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων - Εικόνες και video

Το ιστορικό μνημείο παραδόθηκε στις φλόγες - φωτογραφία: AP Images

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που δεν επιχειρήθηκε κατάσβεση με εναέρια μέσα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του ναού από την ορμή του νερού. 

Η πέτρινη κτιριακή δομή και οι δύο εμβληματικοί πύργοι -σύμβολο του ναού- άντεξαν και στέκονται ακόμα αγέρωχοι. Οι εικόνες όμως της καταστροφής από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων προκαλούν απέραντη θλίψη. Όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, παντού υπήρχαν φλόγες, καπνοί και στάχτη.

Η ξύλινη οροφή κατέρρευσε στο εσωτερικό του ναού και τα αποκαΐδια άρχισαν να καταστρέφουν έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας.

Ατύχημα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Οι πρώτες ενδείξεις για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς δείχνουν ότι ξεκίνησε από μια σπίθα στις σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί για τις εργασίες αναστήλωσης που πραγματοποιούνταν τον τελευταίο καιρό. 

Στάχτες και καπνοί στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων - φωτογραφία: AP Images

Η σπίθα άναψε τη φωτιά, που εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του κτιρίου, το οποίο μετρά σχεδόν 850 χρόνια ζωής. Έφτασαν στο βέλος της, που κατέρρευσε, και στη συνέχεια καταστράφηκε ολόκληρη η ξύλινη στέγη. 

Οι πυροσβέστες έδωσαν τιτάνια μάχη για να διασώσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων - φωτογραφία: AP Images

Το μεγάλο στοίχημα των πυροσβεστών ήταν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και έργα τέχνης βρίσκονταν μέσα στο ναό. 

«Παγωμένοι» οι Γάλλοι από το μέγεθος της καταστροφής

Σοκαρισμένοι οι Γάλλοι έφταναν κατά χιλιάδες στο Ιλ ντε λα Σιτέ και παγωμένοι παρακολουθούσαν την ολοκληρωτική καταστροφή του συμβόλου του Παρισιού. Κάποιοι από αυτούς συγκινημένοι τραγουδούσαν το “Ave Maria”, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, ενώ κάποιοι άλλοι προσεύχονταν να σταματήσει το κακό. 

Οι φλόγες "κατάπιαν" την ξύλινη οροφή, η οποία κατέρρευσε στο εσωτερικό του ναού - φωτογραφία: AP Images

«Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ’, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν», είπε ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Ωστόσο, οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα. 

«Πολλά έργα τέχνης, που βρίσκονταν στη Notre Dame, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια», διαβεβαίωσε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού έχει διατάξει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Η Παναγία των Παρισίων άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα. Θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες κατασκευές αυτού του τύπου στο Παρίσι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top