Notre Dame: Έσωσαν το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού με ανθρώπινη αλυσίδα

Οι Γάλλοι γονατίζουν στη μέση του δρόμου και προσεύχονται

Οι Γάλλοι σήμερα πενθούν. Με το πρώτο φως της μέρας εκατοντάδες έσπευσαν στο Ιλ ντε λα Σιτέ και αντίκρισαν το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας. Κάποιοι «λύγισαν», γονάτισαν στη μέση του δρόμου κι άρχισαν να προσεύχονται. Η Αγία Μητέρα πληγώθηκε και πλέον η αποκατάσταση του εμβληματικού ναού θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

Παναγία των Παρισίων: Άντεξε πολέμους, αλλά «λύγισε» από τις φλόγες

Τα σημάδια της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων με το πρώτο φως της μέρας - φωτογραφία: AP Images

Οι πρώτες περιγραφές από το εσωτερικό του ναού της Παναγίας των Παρισίων συγκλονίζουν. 

Παγκόσμια θλίψη: Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων - Εικόνες και video

Οι Γάλλοι γονάτισαν στον δρόμο μπροστά από την Παναγία των Παρισίων και άρχισαν να προσεύχονται - φωτογραφία: AP Images

Notre Dame: Η φλεγόμενη κυρία του Παρισιού σκόρπισε απέραντη θλίψη

Notre D(r)ame: Συγκίνηση για την Παναγία των Παρισίων στα διεθνή ΜΜΕ

Τις πρώτες πρωινές ώρες ήμουν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που τους επετράπη να μπουν μέσα στο Ναό. Τα περίφημα βιτρό στα παράθυρα της εκκλησίας έχουν γίνει θρύψαλα και όλη η οροφή της εκκλησίας δεν υπάρχει, έγραψε ο Ρόμπερτ Χάρντμαν, δημοσιογράφος της Daily Mail.

Πραγματογνώμονες εκτιμούν το μέγεθος της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων - φωτογραφία: AP Images

Ανατριχίλα προκαλεί και η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. 

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού. Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια. Μπαίνοντας την νύχτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

Η ξύλινη οροφή κατέρρευσε, αλλά οι δύο πύργοι στέκουν ακόμα όρθιοι - φωτογραφία: AP Images

Μέσα στη Notre Dame όλα ήταν μαύρα. Στο βάθος υπήρχε ο μεγάλος κίτρινος σταυρός, ο οποίος φωτιζόταν από τις φλόγες, προκαλώντας δέος. Δεξιά του το άγαλμα της Μαρίας. Στέκει όρθια, δίπλα του, στην καρδιά του ναού. 

Ένα ρομπότ έριχνε νερό και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι έπεφταν από την στέγη. Όλη τη νύχτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ. Δεν είναι η Notre Dame των καθολικών, είναι η Notre Dame της Γαλλίας, η Notre Dame του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει. Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας.... Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει, συνέχισε ο Φιλίπ Μαρσέ. 

Με ανθρώπινη αλυσίδα έσωσαν τους θησαυρούς της Παναγίας

Το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που οι φλόγες τύλιγαν την Παναγία των Παρισίων, εργαζόμενοι στον ναό και απλοί άνθρωποι με ηρωισμό, δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα και χέρι με χέρι έσωσαν μερικούς από τους σπουδαιότερους θησαυρούς που βρίσκονταν εκεί. 

 

 

Ανάμεσά τους το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού που, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το φορούσε στη Σταύρωσή του και εκτίθεται στη Notre Dame. 

Βρισκόταν στο βάθος του ναού και δεν ήταν άμεσα ορατό στους επισκέπτες. Έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθετο μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού που διασώθηκε από την πυρκαγιά - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Το ακάνθινο στεφάνι αγόρασε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’, ο οποίος ήθελε να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως θρησκευτικού κέντρου. Μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.

Δε συνέβη το ίδιο, όμως, με τα εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα του ναού που αποτελούσαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά του σημεία. 
Αρχικά, ήταν δώρο του Λουδοβίκου Θ’, δημιουργήθηκαν το 1260 και είναι αφιερωμένα στην Καινή Διαθήκη.

Τα εντυπωσιακά παράθυρα του ναού με τα βιτρό έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Απομακρύνθηκαν από την πρόσοψη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Γάλλοι φοβήθηκαν ότι οι Γερμανοί θα βάλουν στόχο την Παναγία των Παρισίων, και αποκαταστάθηκαν τη δεκαετία του '60. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το μέγεθος της καταστροφής. 

Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η τύχη ενός από τα πιο διάσημα όργανα στον κόσμο με 8.000 σωλήνες. Το πρώτο όργανο του καθεδρικού ναού εγκαταστάθηκε το 1403 από τον Friedrich Schambantz και αντικαταστάθηκε 300 χρόνια αργότερα, το 1738, από τον François Thierry.

Η τελευταία αποκατάσταση έγινε τη δεκαετία του 1900 και πλέον φέρει περισσότερους από 8.000 σωλήνες.

Κειμήλια και αγάλματα

Πολλά από τα θρησκευτικά κειμήλια φυλάσσονται σε ένα μικρό θησαυροφυλάκιο, για το οποίο οι επισκέπτες πληρώνουν 4 ευρώ για να το δουν.

Στο ιερό υπάρχει ένα άγαλμα της Παναγίας και του Χριστού, μία από τις 37 αναπαραστάσεις της Παναγίας στον καθεδρικό ναό, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Έργα ζωγραφικής

Στον δυτικό τοίχο του παρεκκλησίου Saint-Guillaume κρέμεται ένα από τα ωραιότερα έργα στον καθεδρικό ναό, ένα αριστούργημα του 18ου αιώνα, «Visitation» από τον John Jouvenet.

Οι «Mays» της Παναγίας των Παρισίων είναι έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από το 1630 έως το 1707 και ολοκληρώθηκαν προς τιμήν της Παναγίας. Μένει πλέον να διαπιστωθεί τι έχει διασωθεί από όλα αυτά. 

Αγωνία για τη δομικότητα του κτιρίου

Μπορεί η φωτιά να κατασβέστηκε πλήρως, όμως έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται για την αντοχή των υλικών του κτιρίου που δοκιμάστηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια τη μεγάλη ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε στην κατάσβεση. 

Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς - φωτογραφία αρχείου: AP Images

Το νερό από τον Σηκουάνα έχει πλημμυρίσει τα πατώματα της εκκλησίας και η μυρωδιά από τη φωτιά είναι διάχυτη. 

Η αποκατάσταση των ζημιών θα χρειαστεί χρόνια

Η ζημιά στην Παναγία των Παρισίων από τη φωτιά είναι ανυπολόγιστη και σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να την επανορθιώσουν. 

Ο Ερίκ Φισέρ, διευθυντής του Ιδρύματος «Το έργο της Παναγίας», εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο πώς θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων και τους κινδύνους μια τέτοιας επιχείρησης.

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε για τους Γάλλους, που έχουν συγκλονιστεί από την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων - φωτογραφία: AP Images

Όπως εξηγεί, θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων, αφού οι ζημιές είναι σημαντικές. «Θα χρειαστούν εργασίες αποκατάστασης της πέτρας, της ξύλινης κορνίζας του κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς, των μεταλλικών μερών, των τεχνικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα για την ηλεκτροδότηση, τον φωτισμό...».

Ο Φισέρ εξηγεί πως στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι των μνημείων δημιουργούσαν πιστά αντίγραφα τμημάτων τους από γύψο, κάτι που ευτυχώς σήμερα είναι εφικτό να γίνει ψηφιακά. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών - φωτογραφία: AP Images

«Όσο για τα υπόλοιπα, γνωρίζουμε πολύ καλά να τα κάνουμε, να δουλέψουμε την πέτρα, να φτιάξουμε από την αρχή τα βιτρό», εκτιμά ο διευθυντής του Ιδρύματος.

Ξεκίνησαν οι δωρεές για την αποκατάσταση των ζημιών

Όσο για τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται τα πρώτα χρήματα. 

Ο δισεκατομμυριούχος σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ, η οποία είχε ερμηνεύσει την ηρωίδα του Ουγκό, «Εσμεράλδα» σε ταινία του 1997, Φρανσούα Ανρί Πινό, υποσχέθηκε να δώσει εκατό εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Πινό, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών brand Kering, στον οποίο ανήκουν σημαντικοί οίκοι μόδας, όπως Yves Saint-Laurent, Gucci, Balenciaga, Alexander MacQueen, Boucheron, Brioni, Puma, Bottega Veneta- και η οικογένειά του δεσμεύτηκαν να δώσουν το ποσό για να ξαναβρεί ο εμβληματικός ναός της γαλλικής πρωτεύουσας την παλιά του αίγλη.

Επίσης, ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη "δωρεά" 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, πρότεινε τη διεξαγωγή στο Παρίσι μια διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Notre Dame.

 

 

Την ίδια ώρα ο γαλλικός ιδιωτικός οργανισμός Fondation du Patrimoine που έχει ως αποστολή του την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας απευθύνει διεθνή έκκληση για βοήθεια.

«Για να αναγεννηθεί η Κυρία μας από τις στάχτες απευθύνουμε διεθνή έκκληση. Όλες οι δωρεές θα καταβληθούν πλήρως για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα αυτό, προτείνοντας να στείλει τους καλύτερους Ρώσους ειδικούς για την ανοικοδόμηση του ναού. 

Στο ίδιο πνεύμα και οι ΗΠΑ, όπου η French Heritage Society ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρανο για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει σε ιστότοπους όπως το GoFundMe και το Just Giving.

Ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα κάλεσε τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου. 

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας, εδώ ζήσαμε όλες τις μεγάλες μας στιγμές», είπε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top