Βενεζουέλα: Άρση βουλευτικής ασυλίας και ποινική δίωξη στον Χουάν Γκουαϊδό

«Τίποτα δε θα μας σταματήσει» απαντά

χουαν γκουαιδο

Άρση της βουλευτικής ασυλίας και άσκηση ποινικής δίωξης στον Χουάν Γκουαϊδό αποφάσισε η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και η Συντακτική Συνέλευση αποτελούν όργανα του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη τους έχουν διοριστεί από τον τσαβισμό, όπως αποκαλείται το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, από το όνομα του θανόντα πρώην προέδρου (1999-2013) Ούγο Τσάβες.

«Τίποτα δε θα μας σταματήσει»

Μετά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε ότι «ο λαός είναι αποφασισμένος και τίποτα δε θα μας σταματήσει».

Πρόσθεσε ακόμα πως δε θα γίνει ούτε ένα βήμα «πίσω» σε «αυτή τη διαδικασία».

Η Εθνοσυνέλευση της οποίας ηγείται ο Γκουαϊδό, είναι ο μοναδικός θεσμός στη Βενεζουέλα τον οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.
Ο 35χρονος ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής από  περίπου 50 κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο, είχε εκφράσει και στο παρελθόν τον φόβο ότι οι αρχές αρχές θα προχωρούσαν στη σύλληψή του. «Μπορεί να προσπαθήσουν να με απαγάγουν. Ξέρετε πώς δρα το καθεστώς. Δεν πρόκειται για κατατρεγμό πλέον, πρόκειται για ιερά εξέταση», είχε υποστηρίξει ο κεντροδεξιός πολιτικός.

Ο ίδιος έκρινε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και η Συντακτική Συνέλευση δεν μπορούν «να ασκούν διώξεις ή να αίρουν την ασυλία, πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι».

Την 29η Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος του 35χρονου πολιτικού με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να σφετεριστεί την εξουσία του εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο, ενώ με τη σειρά του ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι σχεδιαζόταν «επίθεση» εναντίον του.

«Ενεργούμε με βάση το Σύνταγμα», τόνισε από την πλευρά του ο Καμπέγιο, δεύτερος τη τάξει στο κυβερνών κόμμα, κλείνοντας τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης, στις οποίες προέδρευσε χθες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα στο Καράκας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι αρχές κινηθούν εναντίον αυτού που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η νέα κλιμάκωση καταγράφεται ενώ ο Μαδούρο και ο Γκουαϊδό έχουν εμπλακεί σε ολοένα πιο σκληρή σύγκρουση από την αρχή της χρονιάς, την ώρα που η Βενεζουέλα δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top