«Φρένο» στον Ερντογάν βάζει η Ουνέσκο για την Αγιά Σοφιά

«Θα γίνει τζαμί μόνο με την άδειά μας»

Μπορεί ενόψει εκλογών ο Ταγίπ Ερντογάν να πετά εθνικιστικές κορώνες για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, σε αυτήν την περίπτωση την Ουνέσκο.

Πήγες του οργανισμού με το που άρχισαν να κυκλοφορούν οι δηλώσεις του… «Σουλτάνου» έβαλαν «φρένο» στα όνειρά του, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πως η μετατροπή της σε τζαμί είναι μια απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Ουνέσκο. 

«Οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εάν μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή. Η Ουνέσκο κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της», ανέφερε.

Την Τρίτη, σε προεκλογική του συγκέντρωση, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Κωνσταντινούπολη δε θα ξαναϋπάρξει, καθώς θα μετονομαστεί σε "Ισλαμπόλ", ενώ για την Αγιά Σοφιά είπε πως μετά τις εκλογές θα σταματήσει να είναι μουσείο και θα γίνει τζαμί. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top