Brexit: Οι Βρετανοί προσεύχονται, αγοράζουν χαρτιά τουαλέτας και παυσίπονα

Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα της εξόδου

brexit

Η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έχει ξεκινήσει και μόνο «ο Θεός ξέρει» σύμφωνα με τους Βρετανούς τι θα γίνει με την περίφημη έξοδο που δείχνει να έχει «κολλήσει» για τα καλά, προκαλώντας αβεβαιότητα και ανησυχία στους πολίτες της χώρας.

Μετά την απόρριψη χθες, Τετάρτη, από τη Βουλή του ενδεχομένου αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, οι πολίτες το έχουν ρίξει στις προσευχές.

Ενδεικτική είναι μία αφίσα εκκλησίας στο Bicester, η οποία θεωρεί πως στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα, μόνη λύση είναι η θεία παρέμβαση.

«Μόνο ο Θεός γνωρίζει πού πηγαίνουμε», γράφει με μεγάλη γράμματα αναφερόμενη στο Brexit. Ανακοινώνει μάλιστα πως η εκκλησία θα είναι ανοιχτή κάθε πρωί, από τις 09:15 έως τις 09:45, έως και τις 29 Μαρτίου, προκειμένου να προσεύχονται οι πιστοί για... τις διαπραγματεύσεις του Brexit! 

Η φωτογραφία της εκκλησίας που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο

Στα παυσίπονα και τα χαρτιά τουαλέτας το έχουν «ρίξει» οι Βρετανοί

Εκτός από τις προσευχές, οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να στοκάρουν στα σπίτια τους τόσο παυσίπονα, όσο και χαρτιά τουαλέτας, με τον φόβο ενός «άτακτου» Brexit στις 29 Μαρτίου.

Την ανακοίνωση έκανε η τετάρτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, Morrisons, παρουσιάζοντας τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

«Έχουμε δει κάποια αύξηση (στις πωλήσεις) στα παυσίπονα και τα χαρτιά τουαλέτας… υψηλή μονοψήφια αύξηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Ποτς.

«Στην περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν στα λιμάνια, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές διαδρομές για είσοδο προϊόντων στη χώρα», πρόσθεσε.

Τέσσερα τα σενάρια για το Brexit, 15 οι μέρες που απομένουν

  • Να γίνει παλι ψηφοφρία για τη συμφωνία που έκλεισε η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποβάλει σήμερα στα μέλη του κοινοβουλίου πρόταση που θα προβλέπει να διεξαχθεί έως την 20ή Μαρτίου νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε με την Ε.Ε. για το διαζύγιο, παρά το ότι απορρίφθηκε ήδη δύο φορές -και με συντριπτική πλειοψηφία. Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν γνώμη οι υποστηρικτές της αποχώρησης.

  • Να δοθεί παράταση

Αν εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης, τότε μπορεί να δοθεί αναβολή της εξόδου έως και τις 30 Ιουνίου. Αν δεν εγκριθεί η Συμφωνία, η δεύτερη αναβολή που προτείνεται, πιο μακρά, συνεπάγεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου).

Όμως για να υπάρξει αναβολή, το αίτημα οφείλεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένο, προειδοποίησαν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., που θα πρέπει να το εγκρίνουν ομόφωνα. Σε περίπτωση που ζητηθεί παράταση που θα ξεπερνά τις λίγες εβδομάδες, πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως η διοργάνωση εκλογών ή δημοψηφίσματος ή αλλαγή της βρετανικής θέσης.

  • Να γίνει Brexit χωρίς συμφωνία

Παρότι η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε χθες, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμένει εξ' ορισμού μία από τις επιλογές, αν δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο «no deal», το Ηνωμένο Βασίλειο θα βάλει τέλος στα 46 χρόνια συμμετοχής του στην Ε.Ε., θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, χωρίς ευνοϊκούς όρους ή μεταβατική περίοδο.

Το σενάριο αυτό «τρέμουν» οι οικονομικοί παράγοντες, διότι θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολλοί κοινοβουλευτικοί εξεγείρονται μπροστά στα ρίσκα, ωστόσο ορισμένοι σκληροί Brexiteers επιμένουν πως «η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία».

  • Να στηθούν κάλπες για νέο δημοψήφισμα, βουλευτικές εκλογές ή και τα δύο

Την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος προκρίνουν μερικές δεκάδες φιλοευρωπαίοι βουλευτές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εναντιωνόταν στη διοργάνωσή του, χωρίς να δείξει ακριβώς μεγάλο ενθουσιασμό.

Η Τερέζα Μέι όμως αρνείται να συναινέσει στη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν αναβολή του Μπρέξιτ και αλλαγή κυβέρνησης, μέσω νέων εκλογών ή με άλλον τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί τέτοιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top