Σε ετοιμότητα η Βουλγαρία – 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς

Tι συμβαίνει με τον ιό στην Ευρώπη

ιλαρα βουλγαρια

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Βουλγαρίας μετά από 15 κρούσματα ιλαράς που επιβεβαιώθηκαν στα εργαστήρια.

Άλλα 18 δείγματα από την περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ θα ελεγχθούν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου για τις Μολυσματικές και Παρασιτικές Ασθένειες, Τόντορ Κανταρντζίεφ.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περιπτώσεις ιλαράς στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Υγείας, Ανγκελ Κούντσεφ, ανακοίνωσε ότι η μετάδοση της ιλαράς στη Βουλγαρία είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολίτες να νοσήσουν από τον ιό.

Η ιλαρά σαρώνει: Στις δέκα χώρες με τα περισσότερα κρούσματα η Ελλάδα

Τι συμβαίνει με την ιλαρά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Στις δέκα χώρες με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα.

Η άκρως ιογενής μεταδοτική νόσος, σαρώνει στην Ευρώπη, καθώς το 2018 τα περιστατικά ιλαράς υπετριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 82.596, συγκριτικά με το 2017 που ήταν 25.863. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η χώρα μας ήταν πέρυσι όγδοη σε αριθμό περιστατικών (2.193), ενώ ήταν έβδομη σε αναλογία κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού, με 197 περιστατικά ιλαράς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων.

Το 2018 οι θάνατοι από ιλαρά έφτασαν τους 72 σε σύγκριση με το 2017 που ήταν 42.

Η ιλαρά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές (απώλεια ακοής, εγκεφαλική βλάβη κ.α.), ακόμη και θανατηφόρες.
Συνολικά, τα ποσοστά εμβολιασμών εμφανίζουν βελτίωση στην Ευρώπη, καθώς το ποσοστό των παιδιών που λαμβάνουν την πρώτη δόσητου εμβολίου έφθασε κατά μέσο όρο το 95%, ενώ τη δεύτερη δόση το 90%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top