Brexit: Τελειώνει η διορία για τη Μέι - Τα πιθανά σενάρια

Τα περιθώρια στενεύουν για τη Βρετανία

brexit μει

Τελειώνει η διορία για την Τερέζα Μέι, στην οποία έχουν απομείνει μόλις δύο μήνες έως τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου η Βρετανία να πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφοντας ένα «συναινετικό» και προγραμματισμένο διαζύγιο.

Αν αυτό δε συμβεί, τότε η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με ένα «άτακτο» Brexit, είτε με την καθυστέρηση του Brexit, είτε ακόμα και με την πιθανότητα να μην υπάρξει καθόλου έξοδος.Τι θα συμβεί στη συνέχεια όμως;

Brexit: Βίζα για τους Ευρωπαίους πολίτες σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία

«Η Μέρα της Μαρμότας» το Plan B της Μέι για το Brexit

Brexit: Αίτηση μόνιμου κατοίκου μέσω κινητού για τους Ευρωπαίους

Συνάντηση Μέι-Κόρμπιν

Χθες Tετάρτη, ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, συναντήθηκε με την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, συζητώντας τα προβλήματα γύρω από το backstop, αλλά και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
Η συνάντηση διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα και, όπως ανέφερε στο BBC, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, η πρωθυπουργός έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του ίδιου για το ιρλανδικό backstop και ότι θα τις μεταφέρει στους συνομιλητές της στην ΕΕ.

Ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού η χώρα θα μπει σε μία συμφωνία χωρίς να έχει το δικαίωμα να αποχωρίσει από αυτή. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε «μία ευρεία τελωνειακή ένωση» με την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο στο πως θα γίνονται οι εμπορικές συμφωνίες. 

Η Μέι θα απευθυνθεί στους βουλευτές

Ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η Τερέζα Μέι να μιλήσει με τους βουλευτές, προκειμένου να συζητήσουν πώς μια άτακτη έξοδος, θα μπορούσε να αποτραπεί διασφαλίζοντας μια συμφωνία που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινοβούλιο.

Η Μέι μιλά στους Ευρωπαίους ηγέτες

Ένα άλλο «χαρτί» που θα παίξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είναι αυτό της επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να «περάσουν» οι αλλαγές που ζητά το κοινοβούλιο.

Ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει πως η συμφωνία διαζυγίου δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

Κι άλλη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Η Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει το συντομότερο δυνατόν στο κοινοβούλιο μια αναθεωρημένη συμφωνία προς ψήφιση. Πριν από την προηγούμενη ψηφοφορία, η συζήτηση στο κοινοβούλιο κράτησε για πέντε ημέρες αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει και πάλι τέτοιας διάρκειας συζήτηση πριν την όποια ψηφοφορία.

Η ημέρα της εξόδου

Η Βρετανία πρόκειται βάσει των όσων έχουν ψηφιστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Εάν δεν εγκριθεί έως τότε η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο, ή ίσως αναγκαστεί να ζητήσει μια παράταση του Άρθρου 50 προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για μια συμφωνία. Δεν είναι σίγουρο εάν η ΕΕ θα συμφωνήσει σε αυτό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top