Brexit: Αίτηση μόνιμου κατοίκου μέσω κινητού για τους Ευρωπαίους

Τι θα πρέπει να κάνουν

app brexit

Μέσω ενός app για κινητά τηλέφωνα μπορούν πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνουν αίτηση για να λάβουν καθεστώς «μόνιμου κατοίκου».

Η εφαρμογή αυτή που τέθηκε σε λειτουργία, απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν και εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι τους θα πρέπει να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» («settled status») για να συνεχίσουν να εργάζονται ή να λαμβάνουν επιδόματα μετά το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Βrexit: Αποκλείει νέο δημοψήφισμα η Τερέζα Μέι

Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να απλοποιήσει όσο γίνεται τη διαδιακασία. Μέσω του app αυτού, θα πρέπει να τραβήξουν φωτογραφία το βιομετρικό διαβατήριό τους και το πρόσωπό τους για να ταυτοποιηθούν.

Στη συνέχεια «μεταφέρονται» σε μια ιστοσελίδα όπου επιβεβαιώνουν τη διεύθυνσή τους και δίνουν την έγκρισή τους για να επαληθευτεί η φορολογική κατάστασή τους.

Στο τρίτο βήμα, θα πρέπει να δηλώσουν το ποινικό μητρώο τους. Αν έχουν κάποια καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το αίτημά τους ενδέχεται να απορριφθεί. Αν έχουν κάποια καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το αίτημά τους ενδέχεται να απορριφθεί.

Η εφαρμογή αυτή δε λειτουργεί προς το παρόν για τα iPhone.

Κατά τη δοκιμαστική φάση της εφαρμογής, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις. 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της «δοκιμής»: Tο 81% των αιτημάτων εξετάστηκαν μέσε σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αν και κανένα αίτημα δεν απορρίφθηκε, περίπου το 10% από αυτά δεν είχαν λάβει ακόμη απάντηση από τις αρχές, τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της δοκιμαστικής φάσης. «Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Κάρολιν Νόουκς.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποσπάσει 1.900 υπαλλήλους που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα αιτήματα και τις ερωτήσεις των πολιτών. «Είναι ένα σημαντικό τεστ για το υπουργείο, το διακύβευμα είναι υψηλό», σχολίασε η Τζιλ Ρούτερ, ειδική σε θέματα μετανάστευσης στο ινστιτούτο British Future. «Αν όλα πάνε καλά, η Βρετανία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι είναι καλοδεχούμενοι και ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση. Αν δεν πάνε καλά, οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες», προειδοποίησε.

Η διαδικασία στοίχιζε 65 λίρες (74 ευρώ) για όσους δεν διέθεταν ήδη καθεστώς μόνιμου κατοίκου, όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει αυτό το σχέδιο επιβολής τέλους.
Μετά τις 30 Μαρτίου, τα αιτήματα θα μπορούν να στέλνονται ταχυδρομικά ή να υποβάλλονται αυτοπροσώπως στις τοπικές αρχές. 

Εφόσον Λονδίνο και Βρυξέλλες καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα τέλη του 2020 θα μπορούν και αυτοί να υποβάλουν αίτημα, αρκεί να το κάνουν πριν από τις 30 Ιουνίου 2021. Χωρίς συμφωνία, μόνο όσοι είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top