Συνελήφθη Ελβετός για τη δολοφονία των δύο Σκανδιναβών τουριστριών

Τις αποκεφάλισαν στις διακοπές τους στο Μαρόκο

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star

Ένας Ελβετός, ο οποίος είχε μετεγκατασταθεί και ζει στο Μαρόκο συνελήφθη το Σάββατο, καθώς φέρεται να συνδέεται με τους υπόπτους της φρικτής δολοφονίας δύο Σκανδιναβών τουριστριών στο νότιο τμήμα της χώρας. 

Μαρόκο: Video-σοκ δείχνει την άγρια δολοφονία των Σκανδιναβών τουριστριών

Οι μαροκινές αρχές έχουν ήδη συλλάβει 18 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση. Ο Ελβετός, ο οποίος έχει και την ισπανική υπηκοότητα και είχε λάβει άδεια παραμονής στο Μαρόκο, φέρεται να είχε ασπαστεί την εξτρεμιστική ιδεολογία των Τζιχαντιστών και να είχε δώσει σε κάποιους από τους συλληφθέντες εργαλεία επικοινωνίας νέας τεχνολογίας, αλλά και να τους έχει εκπαιδεύσει στη χρήση πυροβόλων όπλων. 

Moναχικοί λύκοι οι δράστες που σκότωσαν τις Σκανδιναβές τουρίστριες

 Από την έρευνα των μαροκινών αρχών προέκυψε ότι ο άνδρας αυτός συμμετείχε στη στρατολόγηση Μαροκινών και πολιτών χωρών της υποσαχάριας Αφρικής ώστε να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες στο Μαρόκο εναντίον ξένων στόχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας για να τους αποσπάσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα. 

Η Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και η φίλη της Μάρεν Γιούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της 16ης προς 17η Δεκεμβρίου στο νότιο Μαρόκο, όπου πέρναγαν τις διακοπές τους.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν σε ερημική περιοχή κοντά στο χωριό Ιμλίλ, στον Άνω Άτλαντα, όρος που εκτιμούν ιδιαίτερα πολλοί ερασιτέχνες πεζοπόροι, οι οποίοι επισκέπτονται το Μαρόκο. Τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί.

Οι μαροκινές αρχές έχουν συλλάβει 18 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με αυτή τη διπλή δολοφονία, την οποία η Ραμπάτ θεωρεί «τρομοκρατική» ενέργεια.

Οι τέσσερις βασικοί ύποπτοι, που συνελήφθησαν στο Μαρακές τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία των νεαρών γυναικών, φέρονται να ανήκαν σε έναν πυρήνα εμπνεόμενο από την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), πάντως «χωρίς επαφή» με κάποιο από τα στελέχη της οργάνωσης στη Συρία ή στο Ιράκ.

Ο ένας από αυτούς, ο Αμπντεσαμάντ Ετζούντ, ένας πλανόδιος έμπορος 25 ετών, πιστεύεται πως είναι ο επικεφαλής αυτού του «τρομοκρατικού πυρήνα».

Αυτός μιλάει στο βίντεο που γυρίστηκε μία εβδομάδα πριν από τους φόνους των τουριστριών, στο οποίο οι τέσσερις βασικοί ύποπτοι ορκίζονται πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ.

Ο Μπουμπακέρ Σαμπίκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών, περιέγραψε προ ημερών την τετράδα των φερόμενων ως δραστών με την έκφραση «μοναχικοί λύκοι»: «Το έγκλημα δεν διαπράχθηκε σε συντονισμό με το ΙΚ», τόνισε. 

Η υπόθεση συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη Νορβηγία, στη Δανία αλλά και στο Μαρόκο. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και καταγράφει την εκτέλεση του ενός από τα δύο θύματα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα όπου διαπράχθηκαν οι δολοφονίες. Το βίντεο θεωρείται από τις αρχές πως είναι αυθεντικό, κατά μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται.

Συγκριτικά με άλλα κράτη της βόρειας Αφρικής, το βασίλειο του Μαρόκου έχει υποστεί αισθητά λιγότερες επιθέσεις Τζιχαντιστών. Η πιο πρόσφατη είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο του 2011, όταν 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με στόχο εστιατόριο στο Μαρακές. Το 2017 και το 2018, οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι εξαρθρώθηκαν 20 τζιχαντιστικοί πυρήνες που φέρονται να σχεδίαζαν να διαπράξουν νέες επιθέσεις στη χώρα.

Η χώρα αυτή είχε θρηνήσει δεκάδες θύματα στη σειρά βομβιστικών επιθέσεων του 2003 στην Καζαμπλάνκα: ο απολογισμός της είχε ανέλθει στους 33 νεκρούς, χωρίς να υπολογίζονται οι 12 βομβιστές - καμικάζι τοπικής οργάνωσης Τζιχαντιστών που συνδεόταν με την αλ Κάιντα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top