Περιπλέκεται η κατάσταση στη Συρία - Οι Κούρδοι στρέφονται στον Άσαντ

Αποχώρησαν οι πρώτοι 50 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία

Σε τεντωμένο σχοινί είναι η κατάσταση στην Συρία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να επιβεβαιώνει πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις "μπήκαν" στην Μανμπίτζ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωσε σήμερα Σάββατο πως είναι αληθής η πληροφορία σύμφωνα με την οποία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι μπήκε στη Μάνμπιτζ, μετά την έκκληση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης αυτής η Δαμασκός, εν μέσω των απειλών της Τουρκίας ότι θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Όταν του τέθηκε η ερώτηση αν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία, ο Πεσκόφ απάντησε λακωνικά: “Ναι”.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ψυχολογική επιχείρηση» την επέμβαση του συριακού στρατού στο Μανμπίτζ και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασαφής.

Οι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στη Μανμπίτζ 

Οι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στη Μανμπίτζ 

Τόνισε την ίδια στιγμή ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας στη Συρία ήταν να κάνει τους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί να «δεχθεί ένα μάθημα» η κουρδική πολιτοφυλακή μέσα στη Συρία.

Ο Ερντογάν μιλά σε δημοσιογράφους για την κατάσταση στη Συρία

«Αν οι τρομοκρατικές οργανώσεις εγκαταλείψουν την περιοχή, δεν θα έχουμε τίποτα να κάνουμε εκεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αποχώρησαν οι πρώτοι 50 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε και ότι ήρθε πλέον η ώρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι στρατιώτες.

Η πρώτη ομάδα των Αμερικανών στρατιωτών αποχώρησε από τη Συρία την Παρασκευή, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, στις 28 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 50 στρατιώτες έφυγαν από μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην επαρχία Αλ Χασάκα της Συρίας. Οι στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναχώρησαν κατευθυνόμενοι προς το Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι για να ολοκληρωθεί η απόσυρση θα χρειαστούν από 60 έως 100 ημέρες.

Συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας για εξάλειψη τρομοκρατικής απειλής στη Συρία

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα και συζήτησαν στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν για το θέμα της Συρίας, καθώς συμμερίζονται την άποψη ότι είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις » διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τις συνομιλίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ χρήσιμες».

«Ασφαλώς δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την αποχώρηση των στρατευμάτων που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ. Καταλήξαμε σε συμφωνία για το πώς θα συνεχίσουν οι στρατιωτικοί εκπρόσωπο της Ρωσίας και της Τουρκίας να συντονίζουν τις ενέργειές τους υπό αυτές τις νέες συνθήκες, με στόχο την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top