Συρία: Oι ΗΠΑ φεύγουν, Γαλλία και Βρετανία μένουν

Τρίβει τα χέρια της η Τουρκία μετά από αυτή την απόφαση

συρια

«Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα». Με αυτό το tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε και επίσημα πλέον, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν από τη Συρία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, «τιτίβισε» λέγοντας ότι έφτασε η ώρα να επιστρέψουν «σπίτι» οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στη Συρία αυτό το διάστημα, βρίσκονται περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών».
συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών».

«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε» είπε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι «πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία. Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στη «θλίψη» που αισθάνεται όταν απευθύνει επιστολές στους γονείς κάθε στρατιώτη που πέφτει στη μάχη.

Αποχωρούν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία

Παραμένουν στη Συρία Γαλλία και Βρετανία

Την απόφαση να διατηρήσουν την στρατιωτική τους δέσμευση επί του πεδίου μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισαν Γαλλία και Βρετανία.

«Προς το παρόν παραμένουμε στην Συρία», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός, Ναταλί Λουαζό, στο δίκτυο CNEWS, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελείωσε». Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο» που άφησε 5νεκρούς και 11 τραυματίες την περασμένη εβδομάδα.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη, ούτε έχουν εξαφανισθεί οι ρίζες του αλλού», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. «Οφείλουμε να νικήσουμε κατά οριστικό τρόπο τους τελευταίους θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι περισσότερο αποδυναμωμένο από ποτέ. 

Η Βρετανία από την πλευρά της, είναι πεπεισμένη πως το ISIS δεν έχει ηττηθεί ακόμα και θα πάρει καιρό για να συμβεί αυτό:

«Ο συνασπισμός κατά του ισλαμικού Κράτους έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο. Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο συνασπισμός και οι εταίροι του στην Συρία και στο Ιράκ ανακατέλαβαν τεράστιο τμήμα των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην ανατολική Συρία που κατέχει το ΙΚ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αλλά μένουν πολλά να γίνουν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και χωρίς εδάφη, το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή», πρόσθεσε. 

Τουρκία: «Οι Κούρδοι θα θαφτούν στα χαρακώματά τους»

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα».

Η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της μετά από αυτή την απόφαση, με τον Ακάρ να προσθέτει πως «τώρα λέγεται ότι οι Κούρδοι ανοίγουν κάποια χαρακώματα, σήραγγες στην Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Μπορούν να σκάψουν σήραγγες ή χαρακώματα αν θέλουν, μπορούν να πάνε κάτω από τη γη αν θέλουν, όταν έρθει η ώρα θα θαφτούν στα χαρακώματα που σκάβουν. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι'αυτό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top