Γιατί βρίσκονται σε απομόνωση τα αγόρια που διασώθηκαν από τη σπηλιά

Πόσα κιλά έχασαν για όσο έμειναν παγιδευμένα

Το ακατόρθωτο πέτυχαν οι 12 «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής που έμειναν για 18 ημέρες εγκλωβισμένοι μέσα σε πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

Τα αγόρια (ηλικίας 11-16 ετών) και ο 25χρονος προπονητής τους,  κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί, να μην πανικοβληθούν αλλά και να διατηρήσουν την υγεία τους σε καλή κατάσταση μέχρι να καταφέρουν οι διασώστες να τους βγάλουν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταϊλάνδη: Οι άγνωστοι ήρωες που έσωσαν τα 12 αγόρια από το σπήλαιο

«ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ»

Τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους μπορεί να έχασαν βάρος όσο καιρό είχαν παγιδευτεί στα έγκατα της γης, αλλά «φρόντιζαν καλά τον εαυτό τους μέσα στην σπηλιά»,

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε έπειτα από τον απεγκλωβισμό τους.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα  4 αγόρια που διασώθηκαν την Κυριακή μπορούν πλέον να τρώνε κανονικά και να περαπατάνε. Τα δυο παρουσίασαν πνευμονική λοίμωξη και θα χρειαστούν αγωγή για τις επόμενες 7 ημέρες.

Τα άλλα 4 που βγήκαν από το σπήλαιο τη Δευτέρα, τρώνε πιο ελαφριά γεύματα.

Ένα από τα αγόρια της τελευταίας ομάδας και του προπονητή που  διασώθηκαν χθες Τρίτη από τη σπηλιά έχει μια ελαφριά πνευμονική λοίμωξη.

Κατά μέσο όρο, οι «Αγριόχοιροι» έχασαν 2 κιλά. Ωστόσο δεν αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα αφυδάτωσης καθώς έπιναν από το νερό που έσταζε μέσα στη σπηλιά.

Πλέον, τα αγόρια βρίσκονται σε απομόνωση στο νοσοκομείο ώστε να μην μολυνθούν από τον έξω κόσμο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αγκαλιαστούν με τους γονείς τους καθώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους. Ωστόσο έχουν καταφέρει να τους δουν πίσω από τα τζάμια.

Σε λίγο καιρό θα μπορούν να έρθουν σε επαφή αλλά θα πρέπει να φοράνε αποστειρωμένα ρούχα.

Οι γιατροί κάνουν συνεχή αξιολόγηση της υγείας τους ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα από την παραμονή τους στο σπήλαιο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΘΑΥΜΑ

Η ομάδα μπήκε στο Tham Luang για να εξερευνήσει την σπηλιά μετά το τέλος της προπόνησης.

Σύντομα όμως οι βροχές από τους μουσώνες πλημμύρισαν όλες τις διόδους μπλοκάροντας την έξοδό τους. Τους βρήκαν Βρετανοί δύτες μια εβδομάδα αργότερα, στριμωγμένους σε ένα μικρό και στεγνό ύψωμα, να χαμογελάνε ανακουφισμένοι και να είναι φανερά αδυνατισμένοι.

Η επιχείρηση από την αρχή φάνταζε τιτάνια. Κανένα από τα αγόρια δεν είχε την παραμικρή ιδέα από καταδύσεις ενώ ο θάνατος του έμπειρου πρώην δύτη του Πολεμικού Ναυτικού έκανε σαφές με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι αυτή η διάσωση θα ήταν άθλος.

Ωστόσο δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Παρά την επικινδυνότητα της κατάδυσης, οι διασώστες είχαν να αντιμετωπίσουν έναν άλλο πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο: Την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι πλησίαζε σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή που θα πλημμύριζε τη σπηλιά καθιστώντας αδύνατη τη διάσωση των αγοριών.

Οι διασώστες δεν είχαν την πολυτέλεια να αφήσουν τα παιδιά να περιμένουν έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία, αφ΄ενός γιατί αυτό μπορεί να έπαιρνε μήνες, και αφ΄ετέρου επειδή τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στη σπηλιά έπεφταν μέρα με τη μέρα.

Τελικά σε μια άκρως οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Οδήγησαν τα παιδιά εκτός σπηλιά. Ένα αγόρι αναλογούσε σε δυο δύτες οι οποίοι οδήγησαν τα αγόρια μέσα από πετρώδη, γεμάτα λάσπη και νερό υπόγεια περάσματα ενώ σε κάποια σημεία έπρεπε να μπουσουλήσουν καθώς το πέρασμα ήταν πολύ στενό.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ – ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΔΥΤΗ 

O Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Prayuth Chan-ocha  με διάγγελμά του, ευχαρίστησε τους ειδικούς που συμμετείχαν στη διάσωση.

Όπως είπε, οι προσπάθειες της κυβέρνησης, η βοήθεια των έμπειρων διασωστών και δυτών από την Ταϊλάνδη και από το εξωτερικό, αλλά και η συνεχής ηθική στήριξη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης.

Ειδική μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός και στον πρώην δύτη του Πολεμικού Ναυτικού, Saman Kunan, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα ενώ ανεφοδίαζε τις «δεξαμενές» οξυγόνου μέσα στη σπηλιά.

«Η θυσία, η τιμιότητά του και η κληρονομιά που αφήνει πίσω του θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας» ανέφερε.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top