Γερμανία: Συμφωνία μετά την κρίση μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ

«Ναι» στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα σύνορα

"Ναι" στα κέντρα ασύλου είπαν Μέρκελ και Ζεεχόφερ

«Λευκός καπνός» βγήκε στη Γερμανία μετά την κρίση που ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, απειλώντας την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μετά τη φουρτούνα και το αδιέξοδο, ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσε πως «συμφωνήσαμε» με την Άνγκελα Μέρκελ για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα. 

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε με τη σειρά της η Καγκελάριος, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στη Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απειλείται η κυβέρνηση Μέρκελ - Τελεσίγραφο από τον στενότερο σύμμαχό της

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΥΛΟΥ

Τα κλειστά κέντρα ασύλου θα δημιουργηθούν στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», αυτό που συζητείται αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. 

Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δε θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους. 

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την Κυριακή, ο νυν υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, απείλησε με παραίτηση όχι μόνο από τη θέση του υπουργού, αλλά και από εκείνη του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών, με αφορμή τη διένεξη για τη μεταναστευτική πολιτική που μαινόταν στους κόλπους της συντηρητικής παράταξής

Τις απειλές αυτές ο κ. Ζεεχόφερ τις γνωστοποίησε το απόγευμα της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο και διήρκησε 12 ολόκληρες ώρες. 

Μάλιστα όπως είχε πει ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών το τελεσίγραφό του είχε διάρκεια τρεις μέρες. 

«Σήμερα, Δευτέρα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, στελέχη του CSU προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, αν η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει, ωστόσο ο Χ. Ζεεχόφερ επαναλάμβανε συνεχώς ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του. 

Όπως είχε πει η απόφασή του να παραιτηθεί είναι η καλύτερη, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top