Απειλείται η κυβέρνηση Μέρκελ - Τελεσίγραφο από τον στενότερο σύμμαχό της

Ο Ζεεχόφερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης λόγω μεταναστευτικού

Μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών το βράδυ της Κυριακής, οι συζητήσεις συνεχίζονται, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και ο ηγέτης του CSU Χορτστ Ζεεχόφερ να μην κάνει πραγματικότητα τις απειλές του για παραίτηση από την κυβέρνηση, αλλά και από την ηγεσία του κόμματός του.

"Η Βαυαρία δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της γερμανικής κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας,  Μάρκους Ζέντερ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη διένεξη για τη μεταναστευτική πολιτική που μαίνεται στους κόλπους της συντηρητικής παράταξής της και απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό της. 

«Υπάρχουν πολλοί δυνατοί συμβιβασμοί, μερικούς από τους οποίους έχουμε προσφέρει κι εμείς, για να επιτευχθεί μια λύση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ελπίζουμε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι δυνατό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται για μας», δήλωσε ο Ζέντερ.

Η Μέρκελ πάντως νιώθει καυτή την ανάσα του Ζεεχόφερ και κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας την κυβέρνησή της να κινδυνεύει με κατάρρευση. 

Την Κυριακή, ο νυν υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, απείλησε με παραίτηση όχι μόνο από τη θέση του υπουργού, αλλά και από εκείνη του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών.

Τις απειλές αυτές ο κ. Ζεεχόφερ τις γνωστοποίησε το απόγευμα της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο και διήρκησε 12 ολόκληρες ώρες. 

Μάλιστα όπως είπε ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών το τελεσίγραφό του έχει διάρκεια τρεις μέρες. 

«Σήμερα, Δευτέρα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, στελέχη του CSU προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, αν η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει, ωστόσο ο Χ. Ζεεχόφερ επαναλάμβανε συνεχώς ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του. 

Όπως είπε, η απόφασή του να παραιτηθεί είναι η καλύτερη, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Το CDU ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος διακόπηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα και θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί. 

«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα του που φέρει την ευθύνη. «Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top