"Τα κλεμμένα μωρά του Φράνκο" - Ξεκίνησε η δίκη του πολύκροτου σκανδάλου

Στο εδώλιο 85χρονος πρώην γυναικολόγος

Η πρώτη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο της Ισπανίας με τα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο» ξύπνησε μνήμες από το 1969. Μνήμες που έφεραν πόνο σε πολλές οικογένειες πριν από αρκετές δεκαετίες.

Ο 85χρονος Εντουάρντο Βέλα, πρώην γυναικολόγος στην κλινική Σαν Ραμόν της Μαδρίτης, κατηγορείται από την Ινές Μαντριγκάλ, μια 49χρονη υπάλληλο των σιδηροδρομικών γραμμών,  ότι την χώρισε από τη βιολογική μητέρα της και πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της τον Ιούνιο του 1969.

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ο γιατρός είχε από καιρό καταγγελθεί από τον Τύπο και διάφορες ενώσεις ότι είναι ο πρώτος που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου χάρη στη μαρτυρία της μητέρας της Ινές Μαντριγκάλ, της Ινές Πέρεθ, η οποία έχει πλέον πεθάνει.

Αυτή η τελευταία, η οποία δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, αφηγήθηκε πως ο γιατρός Βέλα της είχε προτείνει να της δώσει ένα μωρό. Της είχε ζητήσει να προσποιηθεί πως ήταν έγκυος και μετά την είχε δηλώσει ως τη βιολογική μητέρα του νεογέννητου. Ενώπιον του ανακριτή, ο γιατρός είχε παραδεχθεί το 2013 πως είχε υπογράψει «χωρίς να κοιτάξει» τον ιατρικό φάκελο που αναφέρει πως είχε παρευρεθεί στον τοκετό.

«Αναφέρομαι ως κόρη μιας γυναίκας στείρας που ουδέποτε τεκνοποίησε», συνοψίζει η Ινές Μαντριγκάλ.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από δεκαετίες, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, όταν παιδιά πωλούνταν στη μαύρη αγορά. Μωρά που ανήκαν σε οικογένειες Δημοκρατικών -των ηττημένων του ισπανικού εμφυλίου- αρπάζονταν από τους φυσικούς τους γονείς και δίνονταν για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες φιλικά προσκείμενες στο καθεστώς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top