Τουρκία: Πάει για νίκη από την πρώτη Κυριακή ο Ερντογάν – Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Tρεις νεκροί από ένοπλη συμπλοκή στο Ερζουρούμ

Πρώτη δημοσίευση: 17.35

Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 57%, με καταμετρημένο το 44% των ψήφων.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,3%. Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τον κάνουν να χαμογελάει.

Κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ, ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 7,41% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα AKP συγκεντρώνει ποσοστό 55,22% ενώ το CHP 13,62%.

Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που έχει συμμαχήσει με το AKP σε αυτές τις εκλογές λαμβάνει ποσοστό 13,32%, το φιλοκουρδικό κόμμα HPD 6,37% και το εθνικιστικό Iyi ("Καλό") 7,76%.

Εάν ο Ερντογάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή άνω του 50%), θα αναδειχθεί πρόεδρος χωρίς να υπάρξουν επαναληπτικές κάλπες.

Διαβάστε ακόμη: Στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών κατήγγειλε παρατυπίες στις κάλπες το CHP

Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση την Κυριακή 8 Ιουλίου, με τον Μουζαρέμ Ιντζέ, ο οποίος πιθανόν να ζητήσει και τη στήριξη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Tρεις νεκροί στο Ερζουρούμ

Νεκρός έπεσε λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ο επικεφαλής του IYI Partisi (Καλό Κόμμα), της Μεράλ Ακσενέρ, στην επικράτεια του Ερζερούμ.

O Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, έχασε τη ζωή του όταν σε έναν καυγά σε εκλογικό κέντρο, βγήκαν όπλα ανάμεσα σε οπαδούς και πολιτευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP και του κυβερνώντος ΑΚ Parti.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ένοπλη συμπλοκή σκοτώθηκαν άλλοι δύο πολίτες.

Καταγγέλλει απόπειρες εκλογικής νοθείας η αντιπολίτευση

Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες», κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ερντογάν: Δεν υπήρξε πουθενά σοβαρό πρόβλημα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε ότι «σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR του σαββατοκύριακου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top