Συμμαχία ενάντια στον Ερντογάν

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κατεβάσει τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υποψήφιο απέναντι στον Σουλτάνο- Nεα ενημέρωση 02-05-2018 15:29

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κατεβάσει τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν στις εκλογές, όμως η επιμονή της να αποδυναμώσει τον "σουλτάνο"  οδηγεί τα τέσσερα κόμματα σε υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( οι Κεμαλιστές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), το Καλό Κόμμα Iyi (της υπερ-εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ), το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα (σ.σ. του φυλακισμένου στην Αδριανούπολη Σελαχατίν Ντεμιρτάς) θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη στις 15:00 συμφωνία συνεργασίας. Ακόμη όμως, δεν είναι γνωστό αν η αντιπολίτευση θα συμμετέχει στις εκλογές με έναν και μοναδικό υποψήφιο.

Το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP, δηλαδή τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ανοικτό την ίδια στιγμή παραμένει και ένα σενάριο ακύρωσης των εκλογών. Πως; Σήμερα εκδικάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση ακύρωσης των εκλογών που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Απόφαση δεν αναμένεται άμεσα. Και αυτό ευνοεί τον Ερντογάν, καθώς δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί βάσει των συμφερόντων του «σουλτάνου». Και το αίτημα του Κιλιτσντάρογλου ίσως γίνει δεκτό, αν το θέλει ο Ερντογάν.

Ο στόχος του προέδρου της Τουρκίας είναι η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Αλλά οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν μεγάλες… ελπίδες. Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Piar αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή, τα ποσοστά θα ήταν:


Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: %12.8
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top