Τουρκία σε Γιούνκερ για τους Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν παίρνουμε εντολές από κανέναν

«Για δυο μέτρα και δυο σταθμά» έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης

Η απάντηση της Τουρκίας στον Γιούνκερ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και σχεδόν 2 μήνες στην Ανδριανούπολη δίχως να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο κάλεσε για ακόμα μια φορά την Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

 «Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι 2 στρατιωτικοί να απελευθερωθούν» δήλωσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας:

«Όταν συναντηθήκαμε με τον Ερντογάν πρόσφατα του υπενθυμίσαμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Μην ξεχνάμε σήμερα και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία και να μη μου λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών σε τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιούνκερ: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ελεύθερος ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Οι δηλώσεις αυτές αυτές προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας, η οποία δια στόματος του Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Αμπντουλαχμίντ Γκιουλ, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως δε δέχεται οδηγίες.

«Η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, να δίνει συμβουλές και προτροπές στην τουρκική δικαιοσύνη. Δε δέχεται καμιά οδηγία από έξω του τύπου “να προφυλακιστεί αυτός, να αφεθεί ελεύθερος αυτός”. Είτε είναι η εκτελεστική εξουσία είτε άλλος θεσμός, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Η δικαιοσύνη κοιτάζει τους φακέλους που έχει μπροστά της και έτσι αποφασίζει. Αυτού του είδους οι συμβουλές και οδηγίες δεν δεσμεύουν τη δικαιοσύνηΚανένας δεν έκανε έκκληση για να επιστραφούν οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, αυτό είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά».

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top