Για κυριαρχία της Τουρκίας στα Ίμια μιλά το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών – «Να μετράει τα λόγια της η Άγκυρα» απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες» - Νέα ενημέρωση 01-04-2018 08:01

Μια ακόμα προκλητική δήλωση έκανε με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα Ίμια… τουρκικά.

Καμιά ισχύ δεν έχει για τη Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο νόμος που η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα σχετικά με το πρόγραμμα Natura 2000  που δείχνει τα Ίμια ως ελληνικά.

To τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ «να μην γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα». Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ακόμη ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια» προσθέτοντας ότι δε θα δεχθούν κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρόσφατα υιοθέτησε το νόμο 4519 που αφορά στο πρόγραμμα «Natura 2000» και περιλαμβάνει 446 ηπειρωτικές και θαλάσσιες περιοχές. «Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν προβάλλει καμία ένσταση όσον αφορά στους γενικούς σκοπούς και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως του Natura 2000, του Corine Bird Directive κλπ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αυτά τα προγράμματα για θέματα που αφορούν στο Αιγαίο» αναφέρει και υποστηρίξζει ότι «η Ελλάδα εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά μέσω της εθνικής νομοθεσίας της το πρόγραμμα Natura 2000 της ΕΕ». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις βραχονησίδες των Ιμίων, όπως επίσης και κάποια άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς κυριαρχίας δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

«Επισήμως ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1998 για τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα μέσω του Natura 2000 και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ. Εξηγήσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα με ανακοίνωση του υπουργείου μας στις 29 Απριλίου 1998 αλλά και με δηλώσεις του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Και στη συνέχεια, προβήκαμε σε αρκετές ανακοινώσεις, τόσο γραπτές όσο και ρηματικές διατυπώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να καλέσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα. Δράττουμε της ευκαιρίας να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Και τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος υπ. αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο», αναφέρει.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – «ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ»

 

«Να μετράει τα λόγια της» καλεί την Άγκυρα η Αθήνα, απαντώντας άμεσα στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την κυριαρχία των Ιμίων.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top