Αυτή είναι η ατζέντα της συνόδου της Βάρνας

Ποια θέματα θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις ΕΕ - Τουρκίας

Αυτή είναι η ατζέντα της συνόδου της Βάρνας

"Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης και της βοήθειας της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία", καθώς όπως αναφέρεται "η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα", θα είναι τα κύρια σημεία συζήτησης στη Βάρνα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν. 

Η Κομισιόν στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι "νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η Κομισιόν πρότεινε την κινητοποίηση της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την πλήρη δέσμευση του πρώτου μέρους της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μέχρι το τέλος του 2017".

Σύμφωνα με την Κομισιόν "η ελευθέρωση των θεωρήσεων, διαδικασία και η άρρηκτα συνδεδεμένη εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία θα αποτελέσουν επίσης κορυφαία θέση στην ημερήσια διάταξη".

"Η συνάντηση πραγματοποιείται αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", τονίζει η Κομισιόν.

Συνεχίζει δε αναφέροντας ότι "η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα είναι επίσης εξέχουσα θέση στη συζήτηση των ηγετών, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν για άλλη μια φορά στο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας".

Τέλος, "οι αντιτρομοκρατικές ενέργειες και η συνεργασία θα αποτελέσουν επίσης μέρος του διαλόγου αυτού απόψε".

Σημειώνεται δε ότι πριν από τη σύνοδο της Βάρνας, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, όπου η Τουρκία ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: "οι διαφορές απόψεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι πολλές. Θα είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση όπου δεν θα κρύψουμε τις διαφορές μας, αλλά όπου θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας".

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top