Ήττα Τραμπ στην Αλαμπάμα – Κέρδισε ο δημοκρατικός Νταγκ Τζόουνς

Συρρικνώνεται όλο και περισσότερο η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία

Έπειτα από μια τοξική προεκλογική εκστρατεία στην Αλαμπάμα, όπου την Τρίτη διεξήχθη η ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του ενός γερουσιαστή της Πολιτείας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Νταγκ Τζόουνς κερδίζει την έδρα, υποσκελίζοντας τον υπερσυντηρητικό πρώην ανώτατο δικαστή της Πολιτείας Ρόι Μουρ και κυρίως καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ρίξει όλο το πολιτικό του βάρος στην υποστήριξη του Μουρ.

Η διαφαινόμενη νίκη του Τζόουνς, την οποία προέβλεψαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, θα μειώσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ακόμη περισσότερο, με την ισορροπία δυνάμεων να διαμορφώνεται πλέον στο 51-49.

Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι ο υπερσυντηρητικός πρώην δικαστής Ρόι Μουρ προηγείτο, συγκεντρώνοντας το 53% των ψήφων, έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του Νταγκ Τζόουνς, 63 ετών, πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα, με λίγο πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί. Όμως η τάση ανατράπηκε, κατά εκτιμήσεις λόγω της αυξημένης συμμετοχής Αφροαμερικανών ψηφοφόρων αλλά και των γυναικών στη διαδικασία.

Ο Τζόουνς θα καταλάβει την μία έδρα της βαθιά συντηρητικής αυτής αμερικανικής Πολιτείας στη Γερουσία, έπειτα από μια μάχη που χαρακτηρίστηκε δοκιμασία της πολιτικής ισχύος και της επιρροής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που τάχθηκε αναφανδόν τις τελευταίες ημέρες υπέρ του Μουρ. Η νίκη του Μουρ θα ενίσχυε την κυριαρχία του Τραμπ στο GOP, αφού κορυφαία στελέχη των ρεπουμπλικάνων είχαν αρνηθεί να τον στηρίξουν μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης έφηβων κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων και ανηλίκων, τη δεκαετία του 1970, που ξέσπασε τον Νοέμβριο.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top