ΕΕ: Δύο ξεχωριστά κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ η μόνη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΕΕ:Δύο ξεχωριστά κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών μετέφερε ομόφωνα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, την θέση των 28 πως η μόνη βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη είναι η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, στα όρια του 1967, με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και σεβασμό στο διεθνές καθεστώς της πόλης, ώσπου το τελικό της καθεστώς προσδιοριστεί με απευθείας συνομιλίες.

Αυτό ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και το πρόγευμα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι παρά το γεγονός ότι με τον Β.Νετανιάχου είχαν προσδιοριστεί τρία θέματα συζήτησης, αλλά τελικά η συζήτηση περιστράφηκε ως επί το πλείστο στο θέμα της Ιερουσαλήμ, για δύο περίπου ώρες.

Η ΕΕ δεν επιθυμεί να επιτρέψει την παράταση του “κενού” σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά δεν σκοπεύει να ξεκινήσει μια δική της αποκλειστική ειρηνευτική πρωτοβουλία. Αντιθέτως επιθυμεί την ενεργοποίηση του κουαρτέτου. Παρομοίως όπως εξήγησε η Φ.Μογκερίνι “δεν υπάρχει προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών χωρίς τις ΗΠΑ, αλλά να μην νομίζουν οι ΗΠΑ ότι αποκλειστική δική τους πρωτοβουλία μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα”.

“Δεν θα καθίσουμε ‘να περιμένουν τον Γκοτό’, δεν θα έχουμε τέτοιου είδους προσέγγιση”, τόνισε η Φ.Μογκερίνι, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ρόλος της ΕΕ να δημιουργήσει αλληλοεπικαλυπτόμενες διαδικασίες.

Η Φ.Μογκερίνι αναφέρθηκε και στο ρόλο του Βασιλέα της Ιορδανίας ως Επιτρόπου των Αγίων Τόπων. Η ΕΕ των 28 εμμένει στην ανάγκη σεβασμού, του καθεστώτος των Αγίων Τόπων ως ιερή πόλη τριών θρησκειών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top