Ένοχος για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ο Μλάντιτς – Ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς οι συγγενείς των θυμάτων

Έβγαλαν από την αίθουσα του δικαστηρίου τον κατηγορούμενο

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε ο Ράτκο Μλάντιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου ήταν επεισοδιακή. Ενώ όλα ξεκίνησαν ομαλά κάποια στιγμή ο 74χρονος Μλάντιτς ζήτησε διακοπή για να πάει στην τουαλέτα, με τους δικηγόρους του να επικαλούνται προβλήματα υπέρτασης.

Ζήτησαν μάλιστα να καθυστερήσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Όταν η διαδικασία ξεκίνησε ξανά ο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα να τον αποβάλουν από την αίθουσα.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εγκλήματα της γενοκτονίας και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και στο άκουσμα της ετυμηγορίας, συγγενείς και επιζώντες της Σρεμπρένιτσας ξέσπασαν σε δάκρυα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι ο Μπάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε προσωπικά την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας.

Η στάση του Μλάντις ήταν άκρως προκλητική καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς όταν μπήκε στην αίθουσα έκανε το σταυρό του και μετά κουνούσε συνεχώς αποδοκιμαστικά το κεφάλι του, δείχνοντας ότι διαφωνεί με όσα του καταλόγιζαν.

Ποιος είναι ο Ράτκο Μλάντιτς

Ο Ράτκο Μλάντιτς ή αλλιώς «Χασάπης των Βαλκανίων», ήταν ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας και ο άνθρωπος που δίχασε τους Σέρβους της Βοσνίας όσο κανείς άλλος.

Ήταν πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας και θεωρείται «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων». Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Μαζί με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, θεωρείται «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top