Βενεζουέλα: Η συντακτική συνέλευση ανέθεσε στον… εαυτό της την νομοθετική εξουσία

Εξουδετέρωσε την κανονική Βουλή παρατείνοντας την παραμονή του προέδρου Μαδούρο

Ο Μαδούρο παρατείνει για τον εαυτό του την εξουσία

Ο,τι θέλει… κάνει η αμφιλεγόμενη συντακτική συνέλευση της Βενεζουέλας η οποία αποφάσισε να αναθέσει στον εαυτό της την νομοθετική εξουσία.

Τι έκανε; Εξουδετέρωσε την κανονικά Βουλή την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση, παρατείνοντας ουσιαστικά την παραμονή του Προέδρου Μαδούρο στην εξουσία.

Τι θα κάνει η 545μελής συντακτική συνέλευση με αυτό; Θα έχει την δυνατότητα να εγκρίνει νέο δανεισμό από το εξωτερικό και να προωθήσει νομοσχέδια που θα αποδυναμώνουν τους αντιφρονούντες,

Η πρόεδρος της συνέλευσης Ντέλσι Ροντρίγκες, σύμμαχος του προέδρου Μαδούρο, επέμεινε πάντως ότι η μεταφορά της νομοθετικής εξουσίας δεν σημαίνει και διάλυση του κοινοβουλίου:

«Αυτοί οι τεμπέληδες πρέπει να δουλέψουν. Αυτό που τους λέμε είναι: 'Κύριοι, δεν θα σας αφήσουμε να πάτε διακοπές'»,, δήλωσε, αναφερόμενοι στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Nα σημειώσουμε πάντως, πως πρακτικά, το καθεστώς Μαδούρο έχει εδώ και καιρό «αφοπλίσει» την Βουλή καθώς το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει σχεδόν κάθε νομοθέτημα που είχε περάσει το σώμα τον τελευταίο χρόνο. Όμως με την ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας οι «τσαβίστας» πήραν και πάλι στα χέρια τους το σύνολο του κράτους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Την απόφαση της συντακτικής συνέλευσης καταδίκασαν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του σώματος, αλλά και το ισχυρότερο εμπορικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής, το Mercosur.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «αρπαγή εξουσίας» που αποσκοπεί στην αντικατάσταση της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης με μία «επιτροπή που θα δρα αυταρχικά υπεράνω του νόμου».

Η αμερικανική διπλωματία αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να επιβάλει περαιτέρω βαριές κυρώσεις στο Καράκας, χρησιμοποιώντας «όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής δύναμης» για όσο διάστημα το καθεστώς Μαδούρο συμπεριφέρεται ως «αυταρχική δικτατορία».

Το Mercosur από την πλευρά του καταδίκασε την απόφαση της συντακτικής συνέλευσης, καθιστώντας σαφές πως τα ιδρυτικά μέλη της – η Βραζιλία η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη – δεν θα αναγνωρίσουν οποιοδήποτε μέτρο λάβει η αντι-Βουλή

Ο πρόεδρος της κανονικής Βουλής της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, δήλωσε πως η συντακτική συνέλευση «κατεδάφισε τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», προσθέτοντας ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν με ξένους διπλωμάτες το Σάββατο στην πρωτεύουσα Καράκας με στόχο να αυξηθεί η πίεση στον κ. Μαδούρο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top